G7 ministri pieprasa Krievijai atrast Navaļnija indētājus (22)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sergei Fadeichev/Sergei Fadeichev/TASS

G7 grupas valstu ārlietu ministri pieprasījuši Krievijai ātri atrast un saukt pie atbildības personas, kas vainīgas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanā.

Ministri pavēstīja, ka Vācija, kur Navaļnijs pašreiz ārstējas, informējusi viņus, ka Navaļnijs ticis saindēts.

"Mēs, G7 ārlietu ministri, aicinām Krieviju steidzami un pilnībā nodrošināt caurredzamību jautājumā par to, kas ir atbildīgs par šo zemisko indēšanas mēģinājumu

un, paturot prātā Krievijas saistības saskaņā ar Ķīmisko ieroču konvenciju, saukt vainīgos pie atbildības," teikts ministru kopīgajā paziņojumā.

"Mēs turpināsim cieši novērot, kā Krievija reaģēs uz starptautiskajiem aicinājumiem pēc paskaidrojumiem par derdzīgo Navaļnija kunga saindēšanu," paziņoja ministri.

"Mēs esam stingri apņēmušies atbalstīt demokrātiju, likuma varu un cilvēktiesības Krievijā un stiprināt mūs atbalstu Krievijas pilsoniskajai sabiedrībai," teikts paziņojumā, ko publiskoja Savienotās Valstis.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš centies uzturēt labas attiecības ar Krieviju, piektdien paziņoja, ka nav redzējis pierādījumus apgalvojumiem, ka Navaļnijs ticis saindēts, tomēr neesot arī pamata apšaubīt Vācijas secinājumus.

Krievija noliegusi, ka būtu kaut kā saistīta ar Navaļnija saindēšanu.

G7 grupu veido ASV, Vācija, Lielbritānija, Kanāda, Francija, Itālija un Japāna.

Krievija no elitārā valstu kluba, kas tobrīd bija pazīstams kā G8, tika izslēgta 2014.gadā pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Pirmdien Navaļnijs tika atmodināts no medicīniskās komas un viņš reaģē uz vārdiskiem stimuliem.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu