Tuvojas krāšņais Pērnavas gaismas festivāls “ÖÖvalgel”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Foto: Eiliki Puka (Eiliki Pukk)

Rudens pirmā mēneša izskaņā, 25.-26. septembrī, Pērnavā jau otro gadu notiks bezmaksas gaismas festivāls "Öövalgel", kurā tiks izrādīti unikāli gaismas meistardarbi. Tev tas noteikti ir jāredz!

Kāpēc ir vērts apmeklēt “Öövalgel” festivālu?

Pērnavas divu dienu gaismas festivāls “Öövalgel” arī šogad sola apmeklētājus pārsteigt ar vizuāliem iestudējumiem un unikālām gaismas instalācijām. Turklāt tas viss bez maksas!

Lai saprastu festivāla gaismas stāstus, nav nepieciešams konkrēts vecums vai valoda – gaismu spēles un video projekcijas uzrunās ikvienu festivāla apmeklētāju. Kopā varēs noskatīties 5 iestudējumus četrās vietās un 2 instalācijas.

Festivāls “Öövalgel” apmeklējams kā pasakaina pastaiga pa Pērnavu – gaismas objekti aplūkojami gan uz ēku sienām, gan māju pagalmiņos. Katrs stāsts ilgst 10 – 20 minūtes, tāpēc nav jāieplāno konkrēts apmeklējuma laiks. Ļaujies pastaigai un redzēsi visu.

Ja neesi iepazinis Pērnavu, šis festivāls ir lieliska izdevība pa dienu aplūkot jauko pilsētu, tās muzejus, baudīt maltīti kādā no restorāniem, bet, kad satumst, doties baudīt gaismas festivālu.

Festivāla "ÖÖvalgel” objektu karte.

Par ko būs gaismas stāsti?

Tie šogad stāstīs par mums, cilvēkiem. Par būšanu cilvēkam. Par mīlestību, dabu, sapņiem, ceļojumiem, labo un arī... ļauno. Katrs iestudējums ir īpaši piemērots šim festivālam, un šogad patiešām varēs vērot īpašas “pērles”.

  • Pērnavas Vecpilsētas pamatskolas pagalmā festivālā uzstāsies Kerli Keiva (Kerli Kõiv), kura noteikti ir viena no savdabīgākajiem māksliniekiem un kuras iestudējumi vienmēr ir mistiski, drosmīgi un izteiksmīgi arī izvēlēto tērpu ziņā. Starp citu, festivālā varēs dzirdēt Kerli pagājušajā gadā izdotā albuma “Shadow Works” mūziku, un šis šogad būs viņas vienīgais šovs Baltijā.
Kerli Keiva
Kerli Keiva Foto: Publicitātes foto
  • Pērnavas Centrālajā bibliotēkā vētru radīs un visas grāmatas no plauktiem izmetīs “Syntax error”. Šis iestudējums datorspēļu stilistikā radīts, sadarbojoties gaismai, skaņai un kustībai. Iespaidīgi un koši!
  • Vēsturiskajos Tallinas vārtos ar videoprojekcijām un gaismu stāstiem varēsi uzzināt visu par Pērnavu. Leģenda vēsta, ka noteiktā datumā, kad Tallinas vārti ir aizvērti, kāds gars pusnaktī pieklauvē trīs reizes, pēc kā uz vārtiem parādās trīs asins lāses. Izrādes nosaukums ir “Klaiņotājs”, un tajā piedalās vietējās deju skolas “Waf” jaunieši.
  • Pastacas jeb Ramo Teders (Ramo Teder) neapšaubāmi ir viens no oriģinālākajiem un interesantākajiem Igaunijas mūziķiem. Personība, kura patiesībā neietilpst konkrētā mūzikas žanrā, nejūt nekādas robežas. Viņš eksperimentē gan ar balsi, gan instrumentiem. Ramo Teders ir arī savdabīgs mākslinieks, tāpēc viņa izrādes vizuālā daļa ir izveidota tieši no viņa ilustrācijām. Tās ir pārdomas par mākslinieka Ramo Tedera daiļradi. Izrādi “Pastacas/Pārzīmēts” piektdienas vakarā varēs noskatīties trīs reizes.
  • Tartu Universitātes Pērnavas koledžas pagalmā tiks izrādīta vizuāli muzikāla pasaka “Bella Luce”, kuras radīšanas procesā galvenā loma ir atvēlēta mūziķu pārim Mikam un Angēlijai Pedajiem (Mick ja Angeelia Pedaja). Miks ir uzrakstījis oriģinālu mūziku, bet Angēlija radījusi elpu aizraujošu horeogrāfiju. Taču idejas autore ir desmitgadīgā Isabella Māsika (Isabella Maasik), kura arī pati kāps uz skatuves. Stāsts, kuru iestudē Aļona Movko-Megi (Alyona Movko-Mägi), ataino brīnumu mežu, kam draud iznīcība. Par ko sapņo maza meitene? Par puķēm, baltiem zirgiem, lidošanu ar taurenīšiem, draugu-robotu? Jā, noteikti! Bet visvairāk viņa sapņo par mieru un zvaigžņu vērošanu meža pļavā, cerot, ka rītdiena atkal būs gaiša un mežs, viņas mīļākā vieta, vēl būs un gaidīs viņu.
Foto: Publicitātes foto

Festivālā varēs apskatīt arī divas instalācijas – interaktīvo teātra cilvēka Voldemāra Panso 100. dzimšanas dienai veidoto izstādi “Panso” un imersīvu jeb skatītājus no visām pusēm ieskaujošu videoinstalāciju “Poēma dabai”. Abas izstādes būs atvērtas abas festivāla dienas plkst. 20:00-23:00.

Precīzāka festivāla programma ir atrodama ÖÖvalgel mājaslapā.

! Saistībā ar COVID-19 vīrusu festivāla organizācija ir atkarīga no valdības noteiktajām prasībām, tomēr, tā kā publika izrādes vēro ārā, cilvēki var ieturēt distanci. Izrādes arī ir īsas, cilvēki neuzturas vienā vietā ilgi, tādēļ inficēšanās risks ir zems. Notiek arī paralēlas izrādes, vienā laikā dažādās vietās, tātad, ja vienā izrādes vietā ir sapulcējies padaudz cilvēku, daļa var doties skatīties citu izrādi.

Dodies uz Pērnavas gaismas festivālu, jo Pērnavā ir patīkami arī rudenī un festivāls piedāvās baudu acīm un izklaidi.

Projektu atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Pērnavas pilsētas pašvaldība.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu