"Tesla" piedzīvo "melno dienu" akciju tirgos (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Šogad “Tesla” ir ļoti veiksmīgs gads biržās, tomēr otrdiena šim uzņēmumam ir izrādījusies ļoti neveiksmīga. Kopumā otrdienas laikā “Tesla” akciju vērtība samazinājās par 21%.

Kā vēsta CNN, tik lielu akciju vērtības kritumu “Tesla” piedzīvo pirmo reizi, kopš 2010. gada, kad uzņēmums sāka kotēt savas akcijas biržā. Pēc ievērojamā krituma “Standard & Poor’s” atteicās pievienot šo uzņēmumu 500 lielākajiem ASV uzņēmumiem biržās.

Lai pievienotos “S&P 500” indeksam, “Tesla” portfeļa pārvaldniekiem būtu nepieciešami papildu akciju iepirkumi. Eksperti gan norāda, ka “Tesla” akciju vērtības pieaugums pēdējos mēnešos bija visai straujš, tādēļ jau iepriekš varēja paredzēt, ka kādā brīdī var notikt ievērojams akciju vērtības kritums.

Vēlā piektdienas vakarā tika paziņots jaunākais “S&P 500” indekss, kurā tika pievienots “Etsy”, “Teradyne” un “Catalent”. Ņemot vērā, ka “Tesla” šajā sarakstā nebija, tā kļuva par lielu vilšanos investoriem, no kuriem daļa nolēma pārdot savas “Tesla” akcijas.

“S&P 500” indekss prasa, lai uzņēmumiem būtu noteikti tirgus ierobežojumi un rentabilitātes vēsture. Šeit gan jāpiezīmē, ka “Tesla" ļoti viegli pārsniedz jebkādus tirgus ierobežojumus, būdams vērtīgākais autoražotājs pasaulē. Tomēr uzņēmuma rentabilitāte vēl neliecina par zināmu stabilitāti, jo pirmo gada darbības peļņu tas ieguva vien 2019. gadā, iepriekšējos darbības gadus strādājot ar zaudējumiem.

Otrdienas akciju vērtības kritums par 21% ir lielākais uzņēmuma vēsturē. Iepriekš lielākais akciju vērtības kritums bija 19%, kas pieredzēts 2012. gada janvārī – mazāk nekā divus gadus pēc tam, kad uzņēmums savas akcijas sāka kotēt biržā. Kompānijas trešais un ceturtais lielākais vērtības kritums vienas dienas laikā ir datējams ar šo gadu – 16. martā tas bija 19%, bet 5. februārī – 17%. Jau nākamo dienu laikā “Tesla” spēja atgūties no akciju vērtības krituma.

Neraugoties uz lielo vērtības kritumu, “Tesla” akciju sniegums šogad joprojām  saglabājas iespaidīgs – kopš gada sākuma akciju vērtība ir augusi par 295%. Tiesa gan, kopš 31. augusta, kad “Tesla” sasniedza akciju vērtības rekordus, to vērtība ir kritusies. Par laimi “Teslai”, ir paziņots par akciju pārdošanu vairāk nekā piecu miljardu dolāru vērtībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu