"Fitch" uzlabo pasaules ekonomikas prognozi; eirozonai - pasliktina

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pasaules ekonomikā ir gaidāma atkopšanās, tomēr gaidīt “V veida” atjaunošanās scenārija īstenošanos būtu naivi, norāda aģentūra “Fitch”.

Starptautiskā reitingu aģentūra “Fitch Ratings” nedaudz uzlabojusi pasaules ekonomikas prognozi šim gadam. Ekonomiskās aktivitātes atjaunošanās pēc smagās krīzes, ko izraisīja koronavīrusa pandēmija, notiek ātrāk, nekā gaidīts. Pasaules IKP šogad samazināsies par 4,4%. Jūnija prognozē bija teikts, ka ekonomiskās izaugsmes kritums būs par 4,6%. Tomēr jau tuvākajā laikā ekonomikas atjaunošanās temps var samazināties.

“Ķīnai faktiski jau ir izdevies atgriezties pie IKP rādītājiem, kādi bija pirms krīzes. ASV, Francijas un Lielbritānijas tirdzniecības rezultāti jau ir februāra līmenī. Tomēr Eiropai vēl tikai priekšā ir problēmas ar bezdarbu, jo uzņēmumi samazina savus kapitāla ieguldījumus, tāpat savas pēdas atstāj distancēšanās politika,” saka “Fitch Ratings” galvenais ekonomists Braiens Kultons.

“Fitch” eksperti ir uzlabojuši arī ASV ekonomikas prognozi 2020. gadam. ASV IKP šogad varētu kristies par 4,6%, nevis par 5,6%, kā prognozēts iepriekš. Tajā pašā laikā ir pasliktinājusies eirozonas ekonomikas prognoze. Pašreizējā prognoze ir 9%, lai gan jūnijā šī prognoze bija 8%.

“Mēs negaidām, ka pašreizējie ekonomikas atjaunošanās tempi saglabāsies tādi paši tuvāko mēnešu laikā, jo vairs nav tāda pozitīvā impulsa kā, piemēram, karantīnas atcelšana. Vīrusa izplatība turpinās un ir skaidrs, ka distancēšanās politika būtiski ietekmēs ekonomisko aktivitāti arī turpmāk,” teica Kultons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu