Pētījums: mazgājot džinsus, vidē nonāk mikrošķiedru piesārņojums (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Kanādā veikts pētījums atklājis būtisku ūdens piesārņojumu ar mikrošķiedrām, kuru izcelsme ir džinsa audums. Vienā džinsu mazgāšanas reizē vidē nonāk aptuveni 50 000 mikrošķiedras pavedienu, raksta izdevums The New Scientist.

Toronto universitātes pētnieku grupa Mirjamas Daimondas vadībā veica ūdenstilpju piesārņojuma analīzi visā valsts teritorijā - no Toronto līdz pat arktiskajiem apgabaliem, un rezultāti pārsteidza pat pašus pētniekus - no katrā ūdens paraugā konstatētajām mikrošķiedrām vidēji katra ceturtā līdz katra astotā bija džinsa auduma šķiedra.

Dažviet mikrošķiedras konstatētas pat 1500 m dziļumā, kas ļauj pētniekiem apgalvot, ka tās ar straumi var tikt transportētas ļoti lielā attālumā. Vislielākā džinsa mikrošķiedru koncentrācija tika reģistrēta seklajos piepilsētas ezeros. 

Kaut arī pētījums veikts tikai Kanādas teritorijā, pētnieki uzskata, ka līdzīga situācija varētu būt arī citviet - gan Amerikā, gan Eiropā. Turklāt īpaši satraucošs ir fakts, ka šķiedras konstatētas mazapdzīvoto arktisko teritoriju ūdenstilpēs, kas liecina par cilvēka ietekmi pat uz šķietami neskartiem dabas resursiem.

Paralēli šim pētījumam tika veikts vēl viens - pētnieki centās noskaidrot, cik daudz mikrošķiedru nonāk ūdenī viena džinsu pāra mazgāšanas laikā. Konstatētais vidējais skaits bija aptuveni 50 000 šķiedras pavedienu no vieniem džinsiem.

Šis pētījums ir nozīmīgs vēl vienā aspektā - tas ir pirmais, kurā analizēts dabiskas izcelsmes mikrošķiedru piesārņojums. Līdz šim lielākā daļa pētījumu bijuši orientēti uz sintētisko piesārņojumu - mikroplastmasu.

Šobrīd vēl nav skaidrs, kāda ir džinsa mikrošķiedru ietekme uz vidi - kaut arī tā ir dabiska šķiedra, ražošanas procesā tā tikusi ķīmiski apstrādāta un modificēta. Tā kā džinsa mikrošķiedru vidē ir ļoti daudz, to sastāvā esošās ķīmiskās vielas varētu nodarīt postu ūdenstilpju ekosistēmām.

Vienīgais, ko šobrīd ieteic pētnieki - mazgāt džinsus pēc iespējas retāk. Viena no džinsu ražotājkompānijām, kuras produkti tika izmantoti pētījumā, iesaka mazgāt tos reizi mēnesī.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu