EK viceprezidenta Dombrovska līdzšinējais darbs viesis uzticību, uzskata eksperts (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis (JV) ar savu darbu ir pierādījis, ka viņam var uzticēties, šādi Dombrovska izvirzīšanu tirdzniecības komisāra amatam vērtēja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Politologs pavēstīja, ka EK prezidenta Urzula fon der Leiena uzticas Dombrovskim, jo viņš labi pārzina Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās problēmas, jo viņš kalpojis EK gan kā komisārs, bet tagad - kā viceprezidents. Skudra akcentēja, ka ES dalībvalstīm tirdzniecība un vienošanās ir ļoti būtiskas, jo tās ir orientētas uz eksportu, proti, tās ir eksportējošas ekonomikas.

Eksperts pieminēja, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējis pieņēmums, ka uz Dombrovski paļaujas ne tikai fon der Leiena, bet arī ES valstu vadītāj un politiķi, jo viņš ir sekmīgi darbojies, piemēram, tad, kad bija jārisina problēmas ar Grieķiju, kur toreiz bija kreisi noskaņota valdība.

"Dombrovskis vairāk vai mazāk, bet sekmīgi tika ar izaicinājumiem galā. Šī joma ir vitāli svarīga visām ES dalībvalstīm. Grūti būtu iedomāties, ka fon der Leiena izvirzītu kādu šajā amatā iepriekš nepārzinot, kāds noskaņojums valda ES valdību vadītāju vidū," norādīja Skudra.

Asociētais profesors pauda pārliecību, ka Eiropas Parlaments apstiprinās Dombrovski šajā amatā, jo vairākumu veido tās frakcijas, kas atbalsta EK.

Runājot par virzieniem, kuros Dombrovskim nāksies strādāt, Skudra akcentēja, ka viens no tiem varētu būt sarunas ar ASV, kā to apliecinājis arī pats EK priekšsēdētājas viceprezidents. Dombrovskis kādā intervijā norādījis, ka tāda ģenerāla vienošanās, kāda bija iecerēta bijušā Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera komisijas laikā, neizdosies panākt. Tāpat viņš sacījis, ka būs jāslēdz tirdzniecības vienošanās par konkrētām jomām.

Skudra norādīja, ka otrs virziens, kurā Dombrovskim vajadzēs strādāt, būs ES un Lielbritānijas attiecības. Asociētais profesors pieļāva, ka Dombrovskis varētu iesaistīties noslēguma fāzē, kad izšķirsies jautājums, vai starp ES un Apvienoto Karalisti būs vienošanās, vai arī briti pametīs ES bez vienošanās.

Skudra norādīja, ka gan saistībā ar ASV, gan ar Lielbritāniju situācija ir sarežģīta. Viņa ieskatā, vienošanās ar ASV nebūs iespējama, kamēr nebūs skaidrības par Lielbritāniju - izdosies vienoties vai neizdosies.

"Lielbritānija vēlas savu vienošanos vai pat vairākas vienošanās. Savukārt, šķiet, ka ASV prezidents Donalds Tramps nav gatavs iziet uz vispusīgu tirdzniecības vienošanos ar Lielbritāniju. Abas puses tam nav īsti gatavas. Kā mēdz runāt, Tramps sagaida tikai un vienīgi piekāpšanos ASV interesēm," sacīja Skudra.

Tāpat asociētais profesors atzīmēja, ka paliek arī visi pārējie virzieni, kā, piemēram, Tuvie Austrumi, Turcija, Āfrikas valstis vai Ziemeļāfrika. Skudras ieskatā, produktīva darbs varētu būt Austrālijas, Jaunzēlandes, Japānas un Dienvidaustrumāzijas virzienā. "Darba šajā komisāra amatā ir milzums un atbildība ir liela," piebilda Skudra.

LETA jau vēstīja, ka Dombrovskis izvirzīts kā kandidāts tirdzniecības komisāra amatam, otrdien paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Dombrovskis veica tirdzniecības komisāra pienākumus kopš 26.augusta, kad no amata atkāpās iepriekšējais tirdzniecības komisārs Fils Hogans, jo viņš savā dzimtajā Īrijā bija pārkāpis Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

Savukārt Īrijas izvirzītajai pārstāvei darbam EK, Eiropas Parlamenta (EP) pirmajai viceprezidentei Mareidai Makginesai Leiena nolēmusi uzticēt finanšu pakalpojumu, finanšu drošības un kapitāla tirgu komisāres amatu.

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa, abus komisāra amatu kandidātus būs jāuzklausa un jāapstiprina Eiropas Parlamentam.

Dombrovskis, kura viceprezidenta amata oficiālais nosaukums ir "priekšsēdētājas izpildvietnieks" un kura atbildības jomas šajā postenī ir ekonomika cilvēku labā un tirdzniecība, varētu "uzņemties atbildību par tirdzniecības portfeli" un kopā ar ekonomikas komisāru Paolo Džentiljoni no Itālijas turpinās pārstāvēt EK eirogrupā, preses brīfingā Briselē norādīja Leiena.

Dombrovskis mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēris, ka ir pagodināts saņemt nomināciju tirdzniecības komisāra amatam. "Esmu gatavs strādāt, lai aizstāvētu Eiropas Savienības intereses starptautiskajā tirdzniecībā, un turpinot darbu kā EK priekšsēdētājas izpildvietnieks ekonomikas jautājumos," viņš norādījis.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu