Belgrada: Lēmums par Serbijas vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi nav galīgs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs Foto: AFP/SCANPIX

Lēmums par Serbijas vēstniecības Izraēlā pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi nav galīgs, trešdien sacīja Serbijas prezidenta padomniece Suzana Vasiļeviča, ar šo paziņojumu nākot klajā nepilnu nedēļu pēc tam, kad par vēstniecības pārcelšanu pēc Serbijas un Kosovas sarunām Baltajā namā bija pavēstījis ASV prezidents Donalds Tramps.

Kaut arī Tramps par vēstniecības pārcelšanu izteicās tā, it kā jautājums jau būtu izlemts, Serbijas prezidenta padomniece trešdien norādīja, ka "lēmums nav galīgs".

"Šobrīd mēs vēl neesam neko akceptējuši, nekas nav parakstīts," vietējiem medijiem sacīja Vasiļeviča.

"Mēs skatīsimies, kā attīstās situācija un kā uzvedīsies Izraēla jautājumā par tās attiecībām ar Kosovu," viņa piebilda.

Serbija nepārcels vēstniecību uz Jeruzalemi, ja Izraēla atzīs Kosovu,

trešdien vēsta Izraēlas mediji, atsaucoties uz Serbijas prezidentam Aleksandram Vučičam tuvu avotu.

Šaubas par to, ka Serbija vēstniecību pārcels, sāka parādīties uzreiz pēc tam, kad tīmeklī bija nokļuvis video, kurā bija redzams pārsteigtais Vučičs brīdī, kad Tramps paziņo par viņa apņemšanos pārcelt vēstniecību.

Serbijas prezidents vēlāk skaidroja, ka izbrīnījusi vēstniecības pārcelšanas termiņa - 2021.gada jūlija - piesaukšana.

Eiropas Savienības kandidātvalsts Serbijas solis raisījis bažas Briselē, kas joprojām atbalsta divu valstu atrisinājumu Izraēlas un palestīniešu konfliktam ar Jeruzalemi kā galvaspilsētu gan Izraēlai, gan nākotnes palestīniešu valstij.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār pamatā albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa ES dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija.

Sākotnēji parādoties ziņām par Serbijas lēmumu vēstniecības jautājumā, palestīniešu vadība tam izteica nosodījumu.

"Palestīna kļuvusi par prezidenta Trampa vēlēšanu ambīciju upuri, un viņa komanda spers jebkādus soļus, lai arī cik postoši tie būtu mieram, lai panāktu viņa pārvēlēšanu," tviterī pauda Palestīnas atbrīvošanas organizācijas ģenerālsekretārs Saebs Erekats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu