ASV: Navaļnija saindēšanu pasūtīja augstas Krievijas amatpersonas (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ir liela iespējamība, ka Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšana notikusi pēc augstu Krievijas amatpersonu pasūtījuma, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Es domāju, ka cilvēki visā pasaulē redz šāda veida darbību tādu, kāda tā ir," Pompeo sacīja radio intervijā konservatīvajam raidījumu vadītājam Benam Šapiro.

"Un, kad viņi redz centienus saindēt disidentu un saprot, ka ir ievērojama iespējamība, ka tas patiesībā nācis no augstām Krievijas amatpersonām, tad es uzskatu, ka tas nav labi Krievijas tautai," teica Pompeo.

Pompeo atgādināja, ka ASV un tās Eiropas sabiedrotie visi grib, lai Krievija "sauktu pie atbildības tos, kas ir atbildīgi par šo" uzbrukumu Navaļnijam, un sacīja, ka arī Vašingtona mēģinās noskaidrot vainīgos.

"Mēs paskatīsimies, izvērtēsim un pārliecināsimies, ka mēs izdarām visu no mūsu puses, lai samazinātu risku, ka šādas lietas notiek vēlreiz."

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušonedēļ izteicās, ka nav redzējis pierādījumus par Navaļnija saindēšanu, bet viņam nav pamata apšaubīt Vācijas secinājumus.

Kremlis ceturtdien Pompeo paziņojumus nodēvēja par nepieņemamiem.

"Mēs uzskatām par nepieņemamiem jebkādus tiešus vai netiešus pieļāvumus, ka tajā ir iesaistītas Krievijas amatpersonas," paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijai ir "interese atrast iemeslus tam, kas notika" ar Navaļniju.

Viņš atkārtoja agrākās sūdzības, ka Krievija nav saņēmusi informāciju no Vācijas par medicīniskajiem testiem, no kuriem tika secināts, ka Navaļnijs ticis saindēts.

Krievija nav sākusi krimināllietu par Navaļnija saindēšanu, jo Krievijā veiktajos testos inde nav atrasta.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Navaļnijs pirmdien tika atmodināts no medicīniskās komas un viņš reaģē uz vārdiskiem stimuliem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu