Vai Kolumbs uz Eiropu atveda sifilisu? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristofors Kolumbs
Kristofors Kolumbs Foto: Wikimedia Commons

Jūrasbraucējs Kristofors Kolumbs jau sen tiek vainots par to, ka uz Eiropu no Jaunās pasaules atveda sifilisu. Tomēr jaunā pētījumā Kolumba reputācija varētu būt labota.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, zinātnieki arheoloģiskajās cilvēku atliekās no Somijas, Igaunijas un Nīderlandes atklāja sifilisu izraisošas baktērijas pēdas. Visi šie cilvēki dzīvoja pirms Kolumba.

“Izskatās, ka pirmais zināmais sifilisa uzplaiksnījums nav saistāms tikai ar Kolumba ceļojumiem uz Ameriku,” komentēja pētījuma autore Verena Šūnemane.

Seksuāli transmisīvā slimība sifiliss mūsdienās ir viegli ārstējama, ja vien ir laicīgi atklāta. Eiropā tas parādījās 15. gadsimta beigās un tuvāko divu gadsimtu laikā nogalināja miljoniem cilvēku.

Pētnieki vēsturiskajās atliekās arī atklāja ar sifilisu saistītu baktēriju celmus – viens no tiem izraisa tropos un subtropos vēl eksistējošu slimību, bet otrs ir iepriekš nezināms patogēns.

Izanalizējot baktēriju ģenētisko kodu, zinātnieki atklāja, ka modernā sifilisa priekštecis, visticamāk, evolucionēja starp 12. un 16. gadsimtu.

Tomēr jaunatklātā dažādība sifilisu izraisošo baktēriju saimē varētu nozīmēt, ka šī slimība ir cēlusies vai attīstījusies Eiropā, potenciāli atspēkojot populāro teoriju, ka to uz Eiropu atveda Kolumbs.

Lai arī sifiliss ir ārstējams, ja atklāts laicīgi, tomēr tas joprojām strauji izplatās. Pasaules Veselības organizācijas jaunākie dati liecina, ka 2016. gadā visā pasaulē ar sifilisu saslimuši 6 miljoni cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu