VM: Skolām visvairāk ierobežojumu, bet tās nav nozīmīgākais Covid-19 posms

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Skolas nav nozīmīgākais Covid-19 izplatības ķēdes posms, bet tās visvairāk cieš no ierobežojošajiem pasākumiem, Latvijas Pašvaldību savienības organizētajā Izglītības un kultūras komitejas sēdē sacīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Pēc viņas paustā, izglītības iestādes nav aktuālākais Covid-19 izplatības posms, jo nav novērojams saslimšanas gadījumu pieaugums, kas saistīts ar izglītības iestāžu darba atsākšanu.

Viņa uzsvēra: ja izglītības iestādē pietiekami efektīvi organizē visus piesardzības pasākumus, tad inficēšanās riski nav lielāki kā Covid-19 transmisijai ģimenē vai sabiedrībā no bērna bērnam. Svarīgi ir veikt testus, pauda Feldmane.

Eksperte stāstīja, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) rīkoja semināru, kurā tika prezentēti ieteikumi dažādiem Covid-19 izplatības scenārijiem. Organizācijā piedāvāja skolās darbu maksimāli nodrošināt klātienē, pastiprinot dažādus piesardzības pasākumus.

Pamatā visam esot personīgā higiēna, pareiza roku mazgāšana, veselības stāvokļa uzraudzīšana, psihosociālā atbalsta nodrošināšana, sakaru uzturēšana ar vecākiem, kā arī jānodrošina aktuālākās informācijas apmaiņa.

PVO ieskatā, ja kādā konkrētā teritorijā parādās atsevišķi saslimšanas gadījumi, tad vairāk uzmanība jāpievērš distancēšanās pasākumiem.

Tāpat jāizvērtē, kādi pasākumi tiek organizēti izglītības iestādēs, izvēloties pasākumus vairāk rīkot brīvā dabā.

Turpretī, ja ir savstarpēji saistīti inficēšanās gadījumi, tad jāveicina ne tikai distancēšanās pasākumi, bet arī skolēnu grupēšana un plūsmu organizēšana. Skolas var arī pieņemt lēmumu nodrošināt mācību procesu attālināti, bet, pēc Feldmanes paustā, PVO uzsver, ka tam jānotiek pēc iespējas īsāku periodu.

Savukārt, ja sabiedrībā ir augsti infekcijas izplatības riski, tad jāapsver sejas masku obligāta lietošana un PVO rekomendē bērnus dalīt vēl mazākās grupās, kā arī veikt veselības stāvokļa novērošanu.

Kā vēstīts, līdz ar jaunā mācību gada sākumu konstatēts pirmais inficēšanās ar Covid-19 gadījums kādas izglītības iestādes audzēknim.

Inficēšanās konstatēta Rīgas Austrumu vidusskolā. Direktores vietniece Ilze Sondore-Drukaļska aģentūrai LETA stāstīja, ka, tiklīdz saņemta ziņa no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) par viena skolēna inficēšanos ar Covid-19, visa viņa klase un četri mācībspēki, kas ar klasi todien strādājuši, devušies mājas karantīnā.

Covid-19 skartajai klasei Rīgas Austrumu vidusskolā mācības notikušas vienā telpā un skolēnu plūsmu krustošanās nav bijusi, viņa teica.

Direktores vietniece norādīja, ka skolā ir ieviesti dažādi drošības pasākumi, kā, piemēram, tas, ka mācības notiek vienā klases telpā, lai skolēnu plūsmas nekrustotos, un skolotāji attiecīgi dodas pie skolēniem, nevis otrādi.

Tāpat vēstīts, ka Latvijā ir izstrādāti trīs - A, B un C - mācību procesa organizēšanas modeļi. C modeļa lietošana paredzēta ārkārtas situācijām, kad Slimību profilakses un kontroles centrs ir noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus valstī, pašvaldības vai skolas līmenī. Šo modeli var piemērot klasei, klašu grupai vai visai skolai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu