Ja būs jākontrolē no Igaunijas ieceļojošie, policija reidus nerīkos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Gadījumā, ja Igaunija būs iekļauta to valstu sarakstā, no kuras, ierodoties Latvijā, ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, policija turpinās nodrošināt ieceļotāju kontroli, taču speciālus reidus robežas tuvumā nerīkos.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte norādīja, ka policija, tāpat kā līdz šim, turpinās strādāt pastiprinātā režīmā, nodrošinot Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" kontroli.

Policija, tāpat kā līdz šim, no Valsts robežsardzes turpina saņemt apliecinājumus, ka personas, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Šādus apliecinājumus gan policija saņem tikai tādos gadījumos, ja iedzīvotāji ceļošanai izmantojuši starptautiskos pārvadātājus.

Grāvīte apliecināja, ka, Igaunijai nokļūstot minētajā sarakstā, policija pierobežas rajonos nekādus speciālus reidus nerīkos, lai kontrolētu, vai konkrētās robežas šķērsotāju grupas ievēro pašizolāciju.

"Obligāto epidemioloģiskās drošības prasību ievērošana ir arī pašu iedzīvotāju atbildība un balstās uz to, cik godprātīgi viņi attiecas pret šiem jautājumiem ikdienā. Policija pašizolācijā esošu personu kontroli veic, balstoties uz saņemtajiem apliecinājumiem un citu iedzīvotāju sniegtās informācijas. Tāpēc, ja iedzīvotājiem ir informācija par epidemioloģiskās drošības prasību neievērošanu, tad aicinām zvanīt uz policijas tālruni 110!" norādīja Grāvīte.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA teica, ka Valsts robežsardzei nav dots uzdevums atjaunot robežkontroli uz Latvijas-Igaunijas robežas. Robežsardze uz iekšējām robežām ikdienā veic imigrācijas kontroli un iespēju robežās sniedz atbalstu Valsts policijai.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ar padomnieces Beatas Jonites starpniecību aģentūrai LETA skaidroja, ka patlaban iekšlietu sektors saistībā ar Covid-19 nes lielāko daļu papildus tiešajiem pienākumiem sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, robežapsardzībā un noziegumu atklāšanā.

Finansiāls atbalsts iekšlietu jomas darbiniekiem jau vairākus mēnešus par papildus pienākumu pildīšanu nav pietiekams, taču iekšlietu sektors ar pastāvīgu personāla iztrūkumu spēj "sasniegt vairāk, nekā mūsu pašreizējās iespējas," uzskata ministrs.

Ģirģens gan nenoliedza, ka personāla trūkuma dēļ iekšlietu sektors meklē sadarbības iespējas ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, bet jāņem vērā arī aizsardzības resora aktivitātes, tāpēc atbalsta sniegšanu nevarot uzlikt par pienākumu.

Jau ziņots, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot 14 dienu pašizolāciju Latvijā, ja viņi ikdienā šķērso robežu ar Igauniju un pārvietojas, nepārkāpjot abu vietvaru administratīvo teritoriju robežas, otrdien lēma valdība.

Ministru kabineta atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz attiecīgo izņēmumu gadījumā, ja Igaunija tiks iekļauta to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties, ir jāievēro pašizolācija.

Veselības ministrija iepriekš skaidroja, ka attiecībā uz pārējo Latvijas pierobežu valdība pieņēma lēmumu pagājušajā nedēļā, piemērojot īpašu regulējumu pierobežā, lai cilvēki, kuri, piemēram, ikdienā strādā vai mācās Lietuvā vai Igaunijā, varētu to turpināt darīt, ja kaimiņvalstīs saslimstība pieaugtu.

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19 Igaunijā, šī kaimiņvalsts šonedēļ, visticamāk, nepaglābsies no izkrišanas no tā dēvētā "Baltijas burbuļa", TV3 raidījumam "900 sekundes" 8.septembrī pieļāva veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Patlaban cilvēkiem, kas nonākuši kontaktā ar Covid-19 slimnieku vai apmeklējuši valstis ar relatīvi augstu saslimstības rādītāju, Latvijā ir jāievēro 14 dienu pašizolācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu