CSDD reidā motociklu "šķūninga renegātiem" atņem tehniskās apskates uzlīmes (29)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums / TV3 ziņas

Trešdien Rīgā, Krasta ielā notika īpašs reids, kura laikā tika pārbaudīts motociklu trokšņa līmenis, jo par to pēdējā laikā aktīvi sūdzas rīdzinieki, kuru naktsmieru traucē skaļie braucēji.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktajā pārbaudē tika izmantota speciāla tehnika. Ar to vienam motociklam konstatēts, ka trokšņu līmenis pārsniedz rūpnieciski paredzētos uzstādījumus par 30 decibeliem. Tas vērtējams kā ļoti skaļš troksnis, un motociklam uz vietas atņemta tehniskās apskates uzlīme.

Kā TV3 ziņām skaidroja CSDD Tehniskā departamenta vadītājs Jānis Liepiņš, motocikla īpašnieka komentārs nav bijis necik paskaidrojošs. Tomēr pēc pieredzes zināms, ka "ir daļa transportlīdzekļu vadītāju, kuri, izejot tehnisko apskati, savu transportlīdzekli kaut kādā veidā izmaina, tādējādi ne tikai apdraudot citus, bet arī radot diskomfortu pārējiem".

Tāpat pieķerti braucēji ar pašgatavotām numurzīmēm, īpašu ietaisi, lai zīmi ātri nolocītu, un pat dīvainām “Ziemassvētku lampiņām” pie numura zīmes.

CSDD attēlus no reida publicējis sociālajos tīklos, un iedzīvotāji, tostarp paši motobraucēji, tos aktīvi komentē.

“Reizēm gribētos izpūtēju vispār noņemt, lai lielums autovadītāju vismaz sadzirdētu, ja tik redz sev divus metrus uz priekšu,” paudis Salvis Asaritis.

“Ja brauc cieņpilni pret citiem satiksmes dalībniekiem, tevi pamanīs arī uz klusa moča. Ja brauc pēc “ielu likumiem”, nepamanīs arī ar amputētu izpūtēju. Pats ar moci braucot, esmu n-tās reizes pārbijies no šķūninga renegātiem, kuri pēkšņi iznirst no nekurienes, smagi pārkāpjot čupu ceļu satiksmes noteikumu,” – tā Krišs Roziņš.

Daudzviet ārzemēs pret motobraucēju trokšņiem ir ļoti stingra attieksme. Piemēram, Vācijā un Šveicē, skaidro CSDD. Arī Latvijā pārlieku skaļā motociklu dārdoņa laika gaitā varētu pamazām izzust.

“Par to, lai mazinātu šo troksni pilsētā, būs nākotnē jādomā. Nekur mēs nepaliksim. Ne velti tiek uzskatīts, ka pilsētas nākotne ir elektromobiļi, kas savā ziņā ir tas klusais transports, kas samazina transporta troksni. Gan jau lēnā garā tajā virzienā aiziesim,” sacīja CSDD Tehniskā departamenta vadītājs.

Reida laikā pieķerti arī autobraucēji, kas savus braucamrīkus neatļauti modificējuši. Kādam šoferim piedāvāts pašam noplēst pārlieku tumšo tonējošo plēvi no spēkrata logiem vai atkārtoti iziet apskati. Braucējs izvēlējies pirmo variantu un plēvi no logiem nodīrājis turpat, ceļa malā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu