Baltkrievijā aiztur arī opozīcijas advokātus; juristi Latvijā plāno atbalsta mītiņu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes locekle Marija Koļesņikova kopā ar juristiem Iļju Saleju (no kreisās) un Maksimu Znaku.
Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes locekle Marija Koļesņikova kopā ar juristiem Iļju Saleju (no kreisās) un Maksimu Znaku. Foto: Facebook.com//Viktor Babariko

Reizē ar Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes locekli Mariju Koļesņikovu šonedēļ aizturēti arī divi juristi, kas viņai un citiem Koordinācijas padomes dalībniekiem snieguši juridisko palīdzību, - Iļja Salejs un Maksims Znaks, vēsta Baltkrievijas cilvēktiesību centrs "Vjasna" ("Pavasaris"). Šis gadījums piesaistījis starptautiskās juristu kopienas uzmanību. Arī Latvijas juristi uzsver, ka vēršanās pret advokātu neatkarību ir ievērojams demokrātiskas sabiedrības pamatprincipu pārkāpums, tāpēc gatavojas piektdien plkst.13 pulcēties atbalsta mītiņā advokātiem pie Baltkrievijas vēstniecības. 

Jau ziņots, ka Koļesņikova nolaupīta 7.septembrī, bet 9.septembrī viņai izvirzītas apsūdzības valsts apvērsuma mēģinājumā. "Vjasna" vēsta, ka 9.septembrī varasiestāžu pārstāvji ieradušies arī pie Salejas un Znaka, pārmeklējuši to dzīvesvietas un abus juristus nogādājuši Izmeklēšanas komitejā nopratināšanai. 

Tāpat kā Koļesņikovai, arī Znakam izvirzītas apsūdzības valsts varas sagrābšanas mēģinājumā; aizdomās par dalību noziegumā aizturēts arī Salejs. Abi juristi joprojām atrodas ieslodzījumā.

 "Vjasna" kategoriski noraida opozīcijas pārstāvjiem izvirzītās apsūdzības, uzsverot, ka Koordinācijas padome izveidota pēc Svetlanas Tihanovskas iniciatīvas ar mērķi atrisināt pēc prezidenta vēlēšanām izveidojušos politisko krīzi sarunu ceļā starp valdību un iedzīvotājiem.

Viedokļa izteikšana un aicinājums uz dialogu starp sabiedrību un varu nevar būt noziegums demokrātiskā sabiedrībā,

teikts organizācijas paziņojumā. 

"Vjasna" uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas, tāpēc Koļesņikova, Znaks un Salija uzskatāmi par politiski ieslodzītajiem. Organizācija uzstāj, ka viņi ir nekavējoties jāatbrīvo, tāpat kā visi pārējie politieslodzītie, un represijas pret iedzīvotājiem jāpārtrauc. 

Notikušais pievērsis starptautiskās juristu kopienas uzmanību, kas uzskata, ka

advokātu aizturēšana Baltkrievijā ir tikai kārtējais apspiešanas instruments, ko valdība izmanto, lai apdraudētu vārda brīvību valstī.

Juristu pārstāvji publicējuši atklātu vēstuli, kurā pieprasa nekavējoties atbrīvot amata brāļus Baltkrievijā, pārtraukt spiedienu uz advokātiem un ļaut Baltkrievijas iedzīvotājiem brīvi izmantot savas tiesības uz juridisko palīdzību. 

Petīciju ir parakstījuši jau vairāk kā 2200 cilvēku, lielākā daļa Baltkrievijas juristu, kā arī Latvijas un citu valstu juristi.

Atklātajā vēstulē norādīts, ka pēdējo mēnešu laikā profesionālās darbības ietvaros Maksims Znaks un Iļja Salejs snieguši juridisko palīdzību vienam no prezidenta amata kandidātiem, Viktoram Babariko, viņa komandas biroja locekļiem Eduardam Babariko un Marijai Koļesņikovai, kā arī Svetlanai Tihanovskai. 

Viņu darbība saistīta ar pieteikumu un sūdzību iesniegšanu Baltkrievijas varas iestādēm un starptautiskām organizācijām ar mērķi atjaunot savu klientu tiesības.

"Znaka kungs un Saleja kungs savos mutiskajos paziņojumos vairākkārt ir uzsvēruši nepieciešamību rīkoties strikti likumu robežās un ir apliecinājuši nepārprotamu šā principa ievērošanu, veicot profesionālo darbību," uzsvērts paziņojumā.

Juristi pauž satraukumu par bezprecedenta spiediena izdarīšanu uz advokātiem Baltkrievijā, kā rezultātā advokāti vairs nevar pilnībā un droši veikt savus profesionālos pienākumus, savukārt iedzīvotāji tos vairs neuztver kā reālus aizstāvjus kriminālprocesos vai administratīvos procesos, kas viņiem var palīdzēt aizstāvēt savas tiesības.

"Advokāti vienmēr bija un joprojām ir ārpus politikas," uzsvērts paziņojumā.

Pašreizējie politiskie notikumi Baltkrievijā uzskatāmi par plašu tiesību uz konsultāciju un juridisko palīdzību pārkāpumu, kā arī klaju tiesiskuma principa pārkāpumu.

"Mēs, juristu pārstāvji, kas esam parakstījuši šo atklāto paziņojumu, esam cieši pārliecināti, ka nav juridiska pamata saukt pie atbildības mūsu kolēģus, advokātus Maksimu Znaku un Illiju Saleju," uzsver juristi.

Vēl pirmdien Salejs kā Koļesņikovas advokāts sniedzis interviju LTV "Panorāmai", kurā pastāstīja tobrīd zināmās detaļas par viņas  aizturēšanu, kā arī pastāstījis par juridiskās palīdzības sniegšanu Koļesņikovai. Uzreiz pēc tam advokāts arī aizturēts. 

Latvijas juriste Liene Ābola TVNET uzsvēra, ka

vēršanās pret advokāta neatkarību nav pieļaujama nevienā demokrātiskā sabiedrībā un ir nosodāma. 

Arī Latvijas juristi nosoda Saleja un Znaka aizturēšanu un aicina nekavējoties viņus atbrīvot, kā arī atbrīvot Mariju Koļesņikovu un citus politiski ieslodzītos.

"Situācija ir nekontrolējama Baltkrievijā, bet ar mazu atbalstu, iespējams, varam vērst uzmanību, ka esam šeit un neatbalstām Baltkrievijā notiekošo.

Piektdien, 11.septembrī, plkst.13 ir paredzēta pulcēšanās pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā, kurā piedalīsies vairāki Latvijas juristi, paužot atbalstu Iļjam Salejam

un Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, tostarp visiem Baltkrievijas advokātiem un citu juridisko profesiju pārstāvjiem," pavēstīja Ābola.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu