Aleksijeviča aicina ANO nosūtīt uz Baltkrieviju novērotāju misiju (20)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča, Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas prezidents Andrejs Bastuņecs un Parīzē bāzētās starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs vērsušies ar kopīgu aicinājumu ANO Ģenerālajā Asamblejā, mudinot nosūtīt uz Baltkrieviju novērotāju misiju.

"Aicinām ANO Ģenerālo Asambleju nosūtīt novērotāju misiju dokumentēt ļaunprātības pret žurnālistiem," teikts aicinājumā.

Aleksijeviča, Bastuņecs un Deluārs arī aicina Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) "savā krīzes noregulējuma starpniecības piedāvājumā kā prioritāti iekļaut preses brīvības jautājumu".

"Mēs aicinām Neatkarīgo Valstu Sadraudzību kā nosacījumu tam, ka Baltkrievija uzņemas šīs organizācijas vadību, kas paredzēta 2021.gadā, noteikt vardarbības izbeigšanu pret medijiem," teikts paziņojumā.

Seši žurnālisti, kas Minskā septembra sākumā tika aizturēti, atspoguļojot pēcvēlēšanu protestus, atzīti par vainīgiem līdzdalībā protestos. Viņiem piespriests trīs dienu arests.

Augusta beigās Baltkrievijas Ārlietu ministrija anulēja akreditāciju 17 ārvalstu mediju žurnālistiem.

Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu