Apzaļumos teritoriju pie VID kompleksa Čiekurkalnā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šonedēļ sāk teritorijas apzaļumošanas darbus pie valsts iestāžu biroja ēkas Talejas ielā 1, Rīgā, uzlabojot esošo koku stāvokli un dodot ieguldījumu zaļās vides veidošanā Čiekurkalna apkaimē, informēja VNĪ.

Darbu laikā tiks iestādīti 19 lapu koki un sešas tūjas autostāvvietas pusē, veikta augsnes un stādvietu uzlabošana, kā arī apmaļu izveide, kas pasargās stādus no ūdens uzkrāšanās koku sakņu kamolā, tādējādi novēršot to bojāeju, informēja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Teritorijas uzlabošanas un apzaļumošanas darbi norisināsies līdz oktobra beigām. Tos veiks iepirkumā izraudzītā SIA "Hagberg". Līguma summa ir 17 586,98 eiro.

"Ikdienā būvējot un pārvaldot nekustamos īpašumus, ne tikai nodrošinām valstij nozīmīgas funkcijas, bet arī domājot par darbības ilgtspējību un ietekmi uz vidi, veicam teritoriju labiekārtošanu un ieviešam energoefektivitātes risinājumus uzņēmuma pārvaldītajos objektos. Tā sniedzam savu artavu ilgtspējīgas vides veidošanā," norādīja Vārna.

Ēkā Talejas ielā 1 atrodas ne tikai Valsts ieņēmumu dienesta (VID), bet arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Valsts darba inspekcijas (VDI) un arī VNĪ darba telpas. Plānots, ka tuvākajā nākotnē uz ēku pārcelsies arī Specializētā nodokļu un muitas lietu prokuratūra.

Uz biroja kompleksu Rīgā, Talejas ielā 1, VNĪ pārcēlās 2019.gada nogalē no trīs dažādām adresēm Vecrīgā - Vaļņu 28, Mucenieku 3 un Smilšu ielas 1, kas ļāva ievērojami samazināt telpu platību (par 45%), izmaksas, veicināt sadarbību, informācijas apmaiņu un pielāgot darba vidi mūsdienu prasībām. Vienlaikus telpās Talejas ielā ir ievērojami zemāki uzturēšanas izdevumi, uzkopšanas, pasta un citu pakalpojumu izmaksas. Rēķināts, ka VNĪ pārceļoties uz Talejas 1 piecu gadu periodā tiks ietaupīti aptuveni 900 000 eiro.

Patlaban VNĪ īsteno sadarbību ar Rīgas pašvaldību vairāku attīstāmo īpašumu apkārtējās teritorijas labiekārtošanai - divu pilsētas iedzīvotājiem svarīgu laukumu - Dailes teātra priekšlaukuma un Strēlnieku laukuma sakārtošanai teritorijā pie Latvijas Okupācijas muzeja Vecrīgā.

Pēdējos divos gados VNĪ kopumā savos pārvaldītajos valsts īpašumos iestādījuši vairāk nekā 900 dažāda veida koku stādus, kā arī daudz ceriņus un citu šķirnes krūmājus. Piemēram, šogad iestādīti rododendru, jasmīnu un ceriņu krūmi pērn ekspluatācijā nodotajā prokuratūras ēkā Kalnciema ielā 14, nupat kā ekspluatācijā nodotās prokuratūrās ēkas Aspazijas bulvārī 7 pagalmā iestādīti dižskābārži. Pērn izveidota liepu aleja Čiekurkalnā, iestādīti ceriņi - Jāņa Akuratera muzejā, kā arī trīs dižozolu stādi un ap 50 mazākiem kokiem un krūmiem Turaidas muzejrezervāta teritorijā. Savukārt Dzegužkalna apkaimē iestādīti vairāk nekā 500 dažādu skuju un lapu kokaugu pie pērn ekspluatācijā nodotās vērienīgas muzeju krātuves Pulka ielā 8.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. VNĪ dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu