Aptuveni 15 cilvēki protestē pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā, pieprasot atbrīvot aizturēto opozīcijas advokātu Iļju Saleju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Piektdien pe Baltkrievijas vēstniecības Rīgā uz miermīlīgu protestu pulcējās aptuveni 15 cilvēki, pieprasot atbrīvot kaimiņzemē aizturēto opozīcijas advokātu Iļju Saleju, novēroja aģentūra LETA.

Sanākušie rokās turēja plakātus Baltkrievijas karoga krāsās ar uzrakstiem "Brīvu Baltkrieviju, brīvu Iļju Saleju", "Atbrīvojiet Iļju Saleju" un "Atbrīvot cilvēkus, atbrīvot Iļju Saleju", bet kāda sieviete bija ieradusies uz protesta akciju ar dievmātes gleznas reprodukciju, pie kuras piestiprināts uzraksts "Slava varoņiem".

Neilgi pirms piketa sākuma pie vēstniecības ieradās divas Valsts policijas automašīnas, bet piketu uzraudzīja aptuveni astoņi policisti. Vēlāk ieradās arī Rīgas pašvaldības policijas mikroautobuss.

Kā informēja viens no protesta organizatoriem, Saleja draugs advokāts Rihards Freidenfelds,

uz piketu ieradušies aizturētā advokāta latviešu draugi, paziņas un kolēģi, lai izrādītu viņam atbalstu.

Freidenfelds pavēstīja, ka Salejs ticis aizturēts trešdien pēc tam, kad sniedzis intervijas vairākiem televīzijas kanāliem. Pēc viņa paustā, opozīcijas advokāts patlaban atrodas izolatorā.

"Mēs, viņa draugi un kolēģi, vēlējāmies paust atbalstu. Domāju, ka līdz Salejam nonāks informācija, ka Latvijā ir viņa atbalstītāji un ka mēs pilnībā neatbalstām to, kas notiek," akcentēja Freidenfelds.

Viņš norādīja, ka Salejs nekad nav ieņēmis kādus amatus Baltkrievijas Koordinācijas padomē. Viņš kādu laiku bija opozīcijas politiķa Viktora Babariko štāba advokāts. Pēc politiķa apcietināšanas kampaņu turpināja Koordinācijas padomes locekle Marija Koļesņikova. 

Pēc Freidenfelds paustā, Salejs pārsvarā gatavojis pieteikumus tiesai un veicis citu juridisku dokumentu sagatavošanu. Piketa organizators uzsvēra, ka viens no iemesliem akcijas rīkošanai bija paust nostāju, ka Saleja aizturēšanai un saukšanai pie atbildības par nacionālās drošības apdraudējumu nav pamata.

"Es sazinājos ar kolēģi no Baltkrievijas, lai noskaidrotu, kāda sankcija ir piemērojama Saleja gadījumā. Patlaban nav zināma precīza panta daļa, bet kopumā šis pants paredz brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Mēs gribam, lai Salejs zina, ka ārpusē viņu atbalsta ne tikai baltkrievu tauta, bet arī viņa draugi un kolēģi Latvijā," uzsvēra Freidenfelds.

Piketā piedalījās arī zvērināta advokāte un asociētā profesore Inga Kačevska, kura sacīja, ka dalība akcijā ir personīga. Viņa pazīstot Saleju jau vairāk nekā 15 gadus. Viņa norādīja, ka Rīgā katru gadu notiek studentu tiesu izspēles un, sadarbojoties ar Baltkrievijas Valsts universitāti, Salejs ieradās Latvijā apmaiņas programmā.

"Viņš katru gadu brauca uz Rīgu, piedalījās tiesu izspēlēs. Esmu redzējusi viņa izaugsmes ceļu no studenta līdz augsta līmeņa advokātam," sacīja asociētā profesore.

Kačevska akcentēja, ka,

aizturot advokātu, tiek pārkāpta advokāta neatkarība, tāpat notikusi advokāta identificēšana ar viņa klientu, un tas, viņasprāt, nav pieļaujami.

Arī zvērinātā advokāte pavēstīja, ka patlaban nav zināms, kādas apsūdzības Salejam varētu izvirzīt.

"Mēs iestājamies par Iļju, par advokātu neatkarību un paužam savu attieksmi pret to, kas notiek Baltkrievijā. Mēs paužam atbalstu arī baltkrievu tautas centieniem pēc demokrātijas un pašnoteikšanās. Mēs iestājamies pret vardarbību," uzsvēra Kačevska.

Kā ziņots, trešdien interneta portāls "Lenta.ru" vēstīja, ka Baltkrievijā kā aizdomās turētais aizturēts opozīcijas Koordinācijas padomes prezidija locekles Marijas Koļesņikovas advokāts Salejs. Viņam inkriminē nodarījumu, kas paredzēts Baltkrievijas Kriminālkodeksa 361.pantā - aicinājumu uz darbībām, kas vērstas pret nacionālo drošību un aizsardzības spējām. Jurista dzīvoklī veikta kratīšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu