Pozitīva tendence: vīnogu audzētāju skaits Latvijā pieaug

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Kaut gan vēsā pavasara dēļ vīnogu raža šoruden sāksies par divām nedēļām vēlāk nekā parasti un arī nebūs tik izcila kā pērn, tomēr vīnogu audzētāju skaits Latvijā kļūst arvien kuplāks. Turklāt Latvijā novērota jauna tendence – arvien biežāk šos siltumu mīlošos augus audzē siltumnīcās.

Vīnogu audzētājs no Bauskas ar vairāk nekā 20 gadu stāžu Gatis Kužums īsti nevar atrast piemērotus vārdus, lai raksturotu situāciju ar šā gada ražu. Aukstais maijs aizkavēja vīnogu veģetāciju, mitrais augusts atnesa miltrasu un puvi.

Tāpēc, ja pērn septembra sākumā varēja mierīgi vākt ražu, tad šogad tikko nogatavojušās tikai agrās vīnogu šķirnes. Piemēram, ”Atoss”. Ogas šai šķirnei ir lielas un saldas.

Raža būs pieticīgāka nekā pagājušajā gadā, Gatis paredz, un situācija ar tās aizkavēšanos nav iepriecinoša. Tāpēc vīnogu audzētāji bieži vien šos sulīgos un sauli mīlošos augļus audzē siltumnīcās – tad laikapstākļi ražu neietekmēs.

“Siltumnīcā tev vienmēr būs ogas, tās vari audzēt ar vēlāku ienākšanas laiku, jo, ja tās nenogatavosies ārā, nogatavosies siltumnīcā. Bet, protams, aromātiskākas ogas ir ārā,” saka vīnogu audzētājs.

Bet jāņem vērā, ka siltumnīcā stāda tikai galda vīnogas, vīna šķirnes – ārā. Gata Kužuma dārzos aug 400 šķirnes, un viņam ir viena no lielākajām galda vīnogu kolekcijām Latvijā.

Tikmēr ir arī ļoti iepriecinoša tendence – vīnogu audzētāju skaits kļūst arvien lielāks. Jo vīnogu platības pēdējo 10 gadu laikā divkāršojās, sasniedzot vismaz 30 hektāru.

“Stādu skaits no mūsu stādu audzētavām, kas tiek pārdots, palielinās. Arī piesakās jaunie biedri, kas iestādījuši cits no dažiem krūmiem līdz, jāsaka, hektāriem,” norāda Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Galvenā rakstura īpašība, kas vieno visus mūsu valsts vīnogu audzētājus, ir pacietība, jo tikai pacietīgs un, pat var teikt, ietiepīgs cilvēks, var pieradināt mūsu platuma grādos šos siltumu mīlošos augļus.

Vīnogu izstāde ir pasākums, kurā var redzēt un novērtēt Latvijas audzētāju sasniegumus. Šogad laikapstākļu dēļ tā notiks divas nedēļas vēlāk nekā parasti – septembra pēdējās brīvdienās. Bet šķirņu klāsts noteikti nebūs mazāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu