Vācija: Navaļnija saindēšanu ar "Novičok" apstiprinājušas trīs laboratorijas (17)

TVNET/Doždj
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trīs laboratorijas neatkarīgi cita no citas opozicionāra Alekseja Navaļnija analīžu paraugos konstatējušas "Novičok" grupas vielu, paziņojusi Vācija.

"Mēs atkārtoti aicinām Krieviju paskaidrot notikušo," teikts valdības paziņojumā.

Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts paziņoja, ka Navaļnija saindēšana ir nopietns Ķīmisko ieroču konvencijas pārkāpums.

Papildu pārbaudes tika veiktas Francijas un Zviedrijas laboratorijās. Tās notika neatkarīgi viena no otras. Izmeklēšanu veic arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW), norāda raidorganizācija "Doždj".

Vācu izdevumu "die Zeit" pagājušonedēļ ziņoja, ka Navaļnijs saindēts ar jauna tipa, uzlabotu "Novičok" indi, no kuras viņam vajadzēja nomirt jau lidmašīnā.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Pagājušās nedēļas sākumā Navaļnijs tika atmodināts no medicīniskās komas. Viņš reaģē uz vārdiskiem stimuliem.

Foto: Navaļniju nogādā Berlīnes Šaritē (Charite) slimnīcā

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu