Putins apsolījis Lukašenko ārkārtas aizdevumu $1,5 miljardu apmērā (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās Maskavā
Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās Maskavā Foto: Russian Presidential Executive O / via REUTERS

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tiekoties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, apsolījis Baltkrievijai ārkārtas aizdevumu 1,5 miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta Krievijas medijs “Meduza”. 

Putins un Lukašenko tikās pirmdien Sočos - tā ir viņu pirmā tikšanās pēc Baltkrievijas politiskās krīzes sākuma. Pirms tikšanās mediji vēstīja, ka sarunas notiks divatā, bez preses konferences. Kremlis arī uzsvēris, ka tikšanās laikā netikšot parakstīti nekādi dokumenti. 

Putins kārtējo reizi paudis atbalstu savam Minskas kolēģim un izteicis pārliecību, ka viņš spēs atrisināt politisko krīzi, kas pārņēmusi Baltkrieviju, un īstenot apsolītās reformas.

"Ņemot vērā jūsu pieredzi, esmu pārliecināts, ka darbs šajā virzienā tiks organizēts augstākajā līmenī un ļaus valsts politiskās sistēmas attīstībai sasniegt jaunas virsotnes," vēršoties pie Lukašenko, kas ieradies vizītē Sočos, paziņoja Putins.

Sarunu laikā Putins arī pavēstīja, ka Baltkrievija būs pirmā ārvalsts, kas saņemšot Krievijas izstrādāto vakcīnu pret Covid-19. 

Putins arī norādīja, ka abas valstis turpināšot sadarbību aizsardzības jomā. 

Tikmēr Lukašenko pateicās Putinam par izrādīto atbalstu laikā, kad Baltkrieviju pārņēmuši pret Lukašenko vērsti protesti. 

Lukašenko arī izteicies, ka Krievija esot Baltkrievijas “vecākais brālis” un ka Krievijas un Baltkrievijas valstis un tautas vienmēr būšot draudzīgās attiecībās.

Pirms vēlēšanām Lukašenko apsūdzēja Maskavu par ekonomiskā spiediena izdarīšanu nolūkā "aprīt" Baltkrieviju, taču tagad viņš par katru cenu cenšas iegūt Putina atbalstu protestu apspiešanai un sava krīzē nonākušā režīma stabilitātes atjaunošanai.

Lai gan Putins bija viens no tiem nedaudzajiem pasaules līderiem, kas apsveicis Lukašenko ar šķietamo uzvaru prezidenta vēlēšanās, viņš vienlaikus atzinis, ka tās nav bijušas "ideālas".

Lukašenko arī apsolīja Putinam sniegt sīku informāciju par protestiem Minskā un "parādīt patieso notikumu ainu".

Kamēr Lukašenko gatavojās vizītei pie Kremļa saimnieka, svētdien Minskas ielās atkal izgāja 150 000 cilvēku, pieprasot viņa atkāpšanos un godīgu vēlēšanu sarīkošanu.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka svētdienas protesta akciju laikā tikuši aizturēti 774 cilvēki.

Protesti pret vēlēšanu rezultātu viltošanu Baltkrievijā nerimst jau piecas nedēļas.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu