Atcelta Lavrova vizīte Berlīnē (9)

LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīte Berlīnē, kas bija plānota 15.septembrī, atcelta, pirmdien pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrija.

Krievija un Vācija vēl pagājušajā gadā vienojušās par vizīti, lai tiktu apmeklēta Zinātnes un izglītības partnerības gada noslēguma ceremonija, teikts paziņojumā.

Tomēr 3.septembrī Vācijas puse informējusi par izmaiņām Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa darba grafikā, un "sakarā ar to piedalīšanās ceremonijā tiek atlikta, bet divpusējām sarunām atvēlēta tikai pusotra stunda".

Tā kā piedāvātais divpusējo sarunu formāts bijis "stipri apcirpts", pieņemts lēmums Lavrova vizīti atcelt,

teikts paziņojumā.

Tajā nekas nav minēts par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija, kas šobrīd ārstējas Berlīnē, saindēšanu.

2.septembrī - dienu pirms paziņojuma par izmaiņām Māsa plānos - Vācijas varasiestādes pavēstīja, ka Navaļnija organismā atrastas grupas "Novičok" indes paliekas.

Berlīne aicinājusi Maskavu izmeklēt notikušo.

Māss pirmdien paziņoja, ka Navaļnija analīžu paraugi ir nodoti starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW), un Krievijai, kas iepriekš pieprasījusi, lai paraugi tiktu nodoti tai, tagad jāvēršas OPCW.

Krievijas mediji savukārt citē Lavrova vārdus: "Rietumu partneri Navaļnija lietā ir pārkāpuši visas pieklājības normas un saprāta robežas. Incidents ar Navaļniju ir tikai iegansts papildu sankcijām pret Krieviju."

Oficiālā Maskava noliedz Navaļnija saindēšanas faktu, apgalvojot, ka veselības stāvokļa pasliktināšanās 20.augustā notikusi citu iemeslu dēļ.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Navaļnijs 7.septembrī tika atmodināts no medicīniskās komas, bet pirmdien atslēgts arī no mākslīgās elpināšanas aparāta.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu