Britu parlaments atbalsta "Brexit" likumprojektu, pret kuru iebilst ES

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas parlamenta apakšnama Kopienu palātas deputāti pirmdien atbalstīja likumprojektu, kas daļēji neievēro pērn ar Eiropas Savienību (ES) noslēgtā "Brexit" līguma nosacījumus, neraugoties uz ES iebildumiem un satraukumu valstī par šādu starptautisko tiesību pārkāpumu.

Kopienu palātas deputāti sākotnējā balsojumā par Lielbritānijas Iekšējā tirgus likuma projektu to atbalstīja ar 340 balsīm par un 263 pret, nodrošinot tā teksta detalizētu izskatīšanu četrās dienās, kuras iekrīt šajā un nākamajā nedēļā.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirms tam nosauca šo likumprojektu par "drošības tīklu" pret ES draudiem noteikt muitas tarifus Lielbritānijas iekšējā tirdzniecībā un pat apturēt pārtikas ievešanu Ziemeļīrijā no Lielbritānijas salas.

ES līderi ir noraidījuši šo argumentu un brīdinājuši Džonsonu, ka ir jāievēro saistības, kuras viņš pats uzņēmās pērn noslēgtajā "Brexit" līgumā. ES ir aicinājusi Lielbritāniju līdz septembra beigām izņemt no šī likumprojekta tās daļas, kas neievēro "Brexit" līgumu.

Džonsons vēlas, lai Lielbritānijas Iekšējā tirgus likumprojekts ignorētu "Brexit" līguma nosacījumu, saskaņā ar kuru uz Ziemeļīriju atteiktos atšķirīgi pēcbreksita muitas noteikumi nekā uz pārējo Lielbritāniju. Taču šī "Brexit" lūguma daļa tiek uzskatīta par būtisku, lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās starp Ziemeļīriju, kas ir daļa no Lielbritānijas, un Īriju, kas ir ES dalībvalsts.

Likumprojekts ir izraisījis debates arī Londonā. Vairāki no parlamenta deputātiem, kas pārstāv premjera Konservatīvo partiju, ir pauduši satraukumu par starptautisko tiesību pārkāpšanu. Bijušais finanšu ministrs Sadžids Džavids un bijušais ģenerālprokurors Džefrijs Kokss ir starp tiem deputātiem, kas iepriekš paziņoja, ka neatbalstīs likumprojektu tā pašreizējā formā.  

Arī visi vēl dzīvie britu ekspremjeri - Džons Meidžors, Deivids Kamerons un Terēza Meja no Konservatīvās partijas, un Tonijs Blērs un Gordons Brauns no Leiboristu partijas - ir brīdinājuši par risku Lielbritānijas reputācijai pasaulē.

Lai gan Lielbritānija ES atstāja jau 31.janvārī, līdz gada beigām ilgst pārejas periods, kura laikā cita starpā jāpanāk vienošanās par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Ja vienošanos neizdosies panākt, abu pušu attiecības tirdzniecībā turpmāk regulēs Starptautiskās tirdzniecības organizācijas (STO) noteikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu