Novadu reforma: arī pēc Salacgrīvas sūdzības Satversmes tiesā sākta lieta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes tiesa ir sākusi lietu arī pēc Salacgrīvas sūdzības par administratīvi teritoriālo reformu.

Tiesa vērtēs Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" vairāku apakšpunktu atbilstību Satversmes 1. un 101.pantam, kā arī Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4. panta 6.daļai un 5.pantam.

Minētie pamatlikuma panti nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu.

Saeima ir uzaicināta līdz 16.novembrim iesniegt Satversmes tiesai savu atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Salacgrīvas novada dome 6.jūlijā nolēma iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma atzīšanu par neatbilstošu Eiropas Vietējo pašvaldību hartai un Latvijas Satversmei.

Vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti. Turklāt, pieņemot likumu, esot ignorēts Salacgrīvas novada iedzīvotāju viedoklis, kas pausts 2019.gada nogalē veiktajā iedzīvotāju aptaujā, kurā 94,29% dalībnieku neatbalstīja Salacgrīvas novada iespējamo apvienošanu ar Limbažu novadu.

Domnieki arī uzskata, ka nav veiktas konsultācijas ar iedzīvotājiem, paredzamās reformas izskaidrošana, iedzīvotāju viedokļu uzklausīšana, kā arī nav sniegts pamatojums un argumenti iedzīvotāju viedokļa noraidīšanai. Dome arī uzskata, ka, izstrādājot likuma projektu, nav ņemti vērā Salacgrīvas novada iedzīvotāju ikdienas paradumi un racionālas teritorijas plānošanas pamatprincipi, novada ģeogrāfiskais novietojums un ar to saistītās īpatnības.

"Salacgrīvas novada pievienošana Limbažu novadam pasliktinās Salacgrīvas novada iedzīvotāju situāciju, negarantējot samaksāto nodokļu atgriešanu to maksātājiem," uzskata dome.

Satversmes tiesā sūdzības par administratīvi teritoriālo reformu ir iesniegušas vēl vairākas pašvaldības un par vairākām no tām jau ir sāktas lietvedības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu