Valkas pašvaldībā dažiem cilvēkiem ļauts neievērot pašizolāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Atsaucoties uz formalitāti, Valkas pašvaldībā dažiem ļauts neievērot pašizolāciju, tas secināms no Valkas domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa ("Vidzemes partija") sacītā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Krauklis atzina, ka ir pateicīgs valdībai par izņēmuma attiecināšanu uz pārvietošanos starp Valku un Valgu, kas ļauj abās vietvarās deklarētiem iedzīvotājiem pārvietoties pašvaldību robežās bez pašizolācijas ievērošanas.

Vienlaikus viņš teica, ka daudziem cilvēkiem ir neskaidrības un viņi ir uztraukti par esošo situāciju. Krauklis minēja kādu valcēniešu makšķernieku grupu, kura bija devusies uz Somiju, bet sestdien, kad stājās spēkā pašizolācijas prasība attiecībā uz Igauniju, plānoja caur šo valsti atgriezties Valkā. Makšķernieki zvanījuši domei un jautājuši, ko viņiem darīt. "Principā divas nedēļas būtu jāsēž mājās. Dome saka - jums pašiem jāvērtē, jo, protams, tas ir tāds dažu stundu jautājums. Ja tu pirms divām stundām būtu atbraucis, tev nebūtu jāsēž un tagad ir. Tā kā daudzas tādas lietas (..)," viņš stāstīja.

Tāpat viņš minēja kādu ģimeni, kura dzīvo Valkā, bet ir deklarēta Rīgā, un sestdien plānojusi atzīmēt bērna dzimšanas dienu Valgā. Lai gan valdība noteikusi, ka pašizolāciju, ceļojot starp Valku un Valgu, var neievērot abās pašvaldībās deklarētie iedzīvotāji, kā atzina Krauklis, "šajā gadījumā mēs teicām, ka tas ir tāds tiešām absolūti formāls pasākums, mēs uzskatām, ka tas riskus nerada, lai arī formāli viņi ir pārkāpuši šos noteikumus".

Viņaprāt, absolūtais vairākums cilvēku ir godprātīgi. Turklāt ierobežojumi strādā neatkarīgi no tā, vai tas tiek kontrolēts vai nē. Turklāt viņš arī apšaubīja, vai stingra kontrole būtu efektīva arī no izmaksu viedokļa.

Krauklis arī atbalsta Ekonomikas ministrijas priekšlikumu palielināt pašizolācijai noteikto saslimšanas slieksni līdz 25 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Tāpat Krauklis atgādināja, ka Igaunijas iedzīvotāji un jebkurš cits Eiropas Savienības pilsonis aizvien var šķērsot Latviju tranzītā bez pašizolācijas ievērošanas, ja iekļaujas 12 stundās. "Tas tranzīts jau arī nav skaidri definēts. Būtībā jau tu vari tranzītā izbraukt no Tartu uz Valmieras veikalu un atpakaļ - tas arī ir tranzīts. Un to atkal tie, kas ir juridiski izglītotāki, arī izmanto," apgalvoja Krauklis.

Viņš arī apgalvoja, ka pēdējās dienās novērojams alkohola tirdzniecības kritums pierobežā, uzsverot, ka pirkt alkoholu uz Latviju pārsvarā brauc igauņi no tālienes.

Kā ziņots, ņemot vērā saslimšanas ar Covid-19 pieaugumu, iebraucot Latvijā no Igaunijas, cilvēkiem no sestdienas jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Patlaban 14 dienu pašizolācija Latvijā būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 27 Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 30 valstīm.

Personas, kuras dzīvo Latvijas pierobežā (izņemot Valku) un ikdienā dodas uz darbu vai izglītības iestādi Igaunijā, var turpināt to darīt. Vienlaikus šīm personām esot Latvijā, piemēram, atgriežoties pēc darba, būtu jāievēro pašizolācijas principi. Noteiktas vēl vairākas iedzīvotāju grupas, uz kurām attiecas šis izņēmums.

Vienlaikus īpašs regulējums attiecināts uz robežpilsētu Valkas un Valgas iedzīvotājiem. Lai netiktu ievērojami traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, saņemot ikdienas pakalpojumus, kā arī netiktu ierobežota uzņēmējdarbība šo pilsētu teritorijā, valdība noteikusi, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji var neievērot pašizolāciju, ja ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju un pārvietojas abu pašvaldību robežās.

Tas attiecināms uz personām, kuras ir deklarētas šajā teritorijā. Savukārt, ja personas Valkā ieradīsies no cita Igaunijas reģiona, piemēram Tallinas, pašizolācija būs jāievēro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu