Verdzenes un ietetovēti iniciāļi. Kā "ētisku gudrību" aizsegā radās Holivudas seksa kults (3)

Kadrs no seriāla "Zvērests" Foto: HBO
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Cilvēki meklē atbildes uz daudziem eksistenciāliem jautājumiem, īpaši jau Holivudā - vietā, kur tikai retajam uzsmaida veiksme kļūt par zvaigzni vai industrijas profesionāli. Tie, kurus nomoka pašvērtējuma jautājumi, ir viegls medījums dažādiem "plēsējiem", kas savus patiesos nodomus slēpj aiz skaistas fasādes. Tieši tāds ir ētisko vērtību sludinātājs Kīts Raniērs (Keith Raniere), kurš pirms diviem gadiem atmaskots, apcietināts, un par kuru kanālā HBO tapusi daudzsēriju filma "Zvērests" ("The Vow").

Dokumentālais seriāls, kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā", atklāj Raniēra dibinātās mārketinga kompānijas NXIVM patieso seju. No ārpuses - personības attīstības kursi, kas māca dzīvot labāk un laimīgāk, bet, raugoties no iekšpuses, - slepens, vardarbīgs seksa kults, kura sekotājām tiek iededzināti "guru" iniciāļi un izteiktas pavēles.

Deviņu sēriju darbs stāsta par diviem izbijušiem šīs organizācijas aktīviem biedriem - aktrisi Sāru Edmondsoni (Sarah Edmondson) un režisoru, kas apsēsts ar zinātnisko fantastiku, - Marku Vinsenti (Mark Vicente). Abi godīgi pastāsta, kā iesaistījušies šajā kultā, kā viņus apžilbinājis Raniēra asais, loģiskais prāts. 

Sāra Edmondsone pārdomu brīdī
Sāra Edmondsone pārdomu brīdī Foto: HBO

Seriālā, kuru veidojuši "The Great Hack" autori - ēģiptiešu izcelsmes radošais tandēms Karims Amers un Nudžana Najima, tiek atklāts, ka, gluži kā daudzi citi kulti, arī NXIVM līderis sludinājis mīlestību, apgaismību, ētiskas vērtības, tādējādi iesaistot sekotājus arvien dziļāk organizācijā, liekot viņiem atteikties no saviem īpašumiem un privātās dzīves. 

Organizācija NXIVM tika dibināta 1998. gadā kā klasiska daudzlīmeņu mārketinga shēma, kurā esošie biedri rekrutē jaunus, lai palīdzētu viņiem izdomātās programmas ietvaros "izaugt un pilnveidoties". Pats Raniērs jau astoņdesmitajos gados aizrāvās ar scientoloģijas idejām un neirolingvistisko programmēšanu, taču, tikai satiekot hipnozes speciālistu Nensiju Salcmani, tika izstrādāta jauna programma ESP jeb Executive Success Program. Vēlāk tā pārdēvēta par NXIVM.

Organizācijai izdevās piesaistīt vairākus turīgus biedrus, kas nodrošināja stabilu attīstību. Lai arī gadu tūkstoša sākumā ap līderi izskanēja vairāki skandāli, organizācija turpināja savu darbību. 

Kīts Raniērs
Kīts Raniērs Foto: HBO

2006. gadā par NXIVM biedru kļuva tolaik populāra Holivudas aktrise Elisone Meka (Allison Mack). Viņa bija pazīstama ar Hlojas Salivanas lomu seriālā "Smolvila. Leģenda par Supermenu" (Smallville). Par šo lomu pat saņēmusi divas Teen Choice balvas, tāpat tikusi nominēta vairākām citām. Viņa drīz kļuva par Raniēra labo roku, galveno sieviešu rekrutētāju. 2015. gadā viņa kļuva par pavēlnieka/verga grupas DOS (Dominus Obsequious Sororium) vadītāju. 

Šī bija īpaši slepena grupa organizācijas iekšienē, kas domāta tām sievietēm, kas vēlējās tuvāku kontaktu ar līderi.

Kā ķīlu, lai iestātos šajā "verdzeņu" grupā, viņas nosūtīja Mekai savus kailfoto. Vēlāk sievietēm iededzināta īpaša atpazīstamības zīme, kā vēlāk izrādīsies, ar Raniēra iniciāļiem. 

Elisone Meka
Elisone Meka Foto: HBO

2018. gadā Kīts Raniērs un vairāki viņa sabiedrotie tika apcietināti. Raniēram izvirzītas apsūdzības reketa plānos, identitātes zādzībā, izspiešanā, piespiedu nodarbināšanā, naudas atmazgāšanā, krāpniecībā un seksuālā paverdzināšanā. Piecas sievietes - Raniēra sabiedrotās - atzinušas vainu dažādos apsūdzības punktos, un patlaban tiesāts tiek tikai Raniērs. Tiesa turpinās. 

Kā šāda šķietami vienkārša pašpalīdzības organizācija, kas balstīta uz ētiku un psiholoģiju, varēja kļūt par tādu noziedzīgu organizāciju, meklējiet atbildes seriālā.

Seriāla reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu