Āda ir aizsargājošs vairogs. Seši ieteikumi, kā rūpēties vislabāk par tās veselību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Āda ir kā sega, kas pārklāj visu ķermeni, sargājot dziļāk esošos audus un orgānus un ļaujot tev justies drošībā. Un tieši tādēļ āda ir pelnījusi vislabāko kopšanu un rūpes.

“Āda veic virkni svarīgu funkciju, taču galvenā – tā kalpo kā ūdensizturīgs, izolējošs un aizsargājošs vairogs. Ādas virsma, pateicoties nerviem, ir jutīga un spēj brīdināt par iespējamo kaitējumu. Ar ādas palīdzību notiek arī ķermeņa temperatūras regulācija,” stāsta farmaceite Ērika Pētersone un piebilst, ka āda ir mūsu veselības atspulgs, kas spēj signalizēt par slimību.

“Lai āda būtu vesela un veiktu visas minētās funkcijas, tā regulāri un pareizi jākopj un jāaizsargā no apkārtējās vides negatīvās iedarbības,” skaidro Mēness aptiekas farmaceite, atgādinot svarīgāko par ādas kopšanu.

6 ieteikumi, kā rūpēties par ādas veselību

Mazgā un tīri saudzīgi

Āda ir jāmazgā un jākopj, taču – saudzīgi. Mazgājoties, skujoties vai tīrot sejas ādu derēs silts, nevis karsts ūdens, jāizvairās arī no stiprām un abrazīvām ziepēm un skrubjiem, kas bojā ādas virskārtu. Pēc mazgāšanas un ādas tīrīšanas tā rūpīgi jānosusina (nevis jāberž!) dvielī un jāmitrina ar ādas kopšanas līdzekli. Ādas mitrināšana ir svarīga ne tikai vasarā, bet arī vēsajās sezonās.

Kādus līdzekļus izmantot? To jautā dermatologam vai farmaceitam. Ja āda ir vesela, tai pietiks ar vienkāršu ikdienas kopšanu, taču, ja radušās kādas problēmas, piemēram, sausums, nieze, apsārtums, zvīņošanās un ādas plaisāšana, kopšanas līdzekļus vajadzētu izvēlēties aptiekā. Ādas kopšanas līdzeklis var būt eļļas, ziedes, krēma vai losjona veidā. Neskatoties uz konsistenci, eļļas labi iesūcās ādā, mitrina un uzlabo ādas elastību. Losjoniem piemīt maiga, mitrinoša un barojoša iedarbība, tie ātri iesūcās un neatstāj taukainu sajūtu. Krēmi satur mazāk ūdens nekā losjoni, līdz ar to konsistence ir biezāka, un nepieciešams mazliet ilgāks laiks, līdz krēms iesūcas ādā, toties tā izveidotā aizsargkārta būs noturīgāka. Ziedes ir biezas konsistences, tās parasti iesaka lietot vietās, kur āda ir sabiezējusi, piemēram, uz pēdām, elkoņiem vai īpaši sausām rokām.

Sargies no saules stariem

Saules aizsargkrēms ir kā vairogs pret ultravioleto (UV) staru nodarītiem bojājumiem. Vienmēr, kad dodies ārā no mājas, nozied atklātās ķermeņa daļas un sevišķi rūpīgi – seju, turklāt – ne tikai vasarā. Lai pasargātos no UV, ieteicams nēsāt galvassegu un gaišas krāsas apģērbu, kas sauli pievilinās mazāk nekā tumšie toņi (apģērbam arī piemīt SPF!).

Saules aizsargkrēma lietošanai nav vecuma ierobežojuma. Drošāk šos kosmētikas līdzekļus iegādāties aptiekā, lai saņemtu arī farmaceita konsultāciju. Ir pieejami krēmi, losjoni, geli, pieniņi, putas vai spreji. Tātad – derēs dažādiem gadījumiem un vecumiem, pat zīdaiņiem. Aizsargfiltrs šajos līdzekļos var būt no SPF 25 līdz par SPF 50+. Kompaktpūderi ar SPF faktoru vai fluīdu var lietot var lietot arī ar dekoratīvo kosmētiku. Aktīva dzīvesveida piekritēji var izvelēties līdzekli aerosola formā – tas ātri iesūcas un ir ērti lietojams.

Ēd veselīgi, dzer ūdeni

Sabalansēts uzturs veicina un uzlabo ādas veselību. Ir veikti vairāki pētījumi, kas pierāda, ka antioksidantiem bagāti pārtikas produkti, tostarp, tomāti, pupas, zirņi, lēcas, ogas un zivis, var palīdzēt ādas veselības uzturēšanā. Ēdienkarte jāiekļauj daudz augļus un dārzeņus. Noteikti ir svarīgi ievērot ēdiena balansu jeb ieviest dažādību. Un galvenais – jāuzņem daudz ūdens, lai saglabātu pietiekami mitrinātu ādu. Taču, ja kāda iemesla dēļ ir grūtības nodrošināt pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu un kādas minerālvielas vai vitamīna organisma trūkst, aptiekā var iegādāties kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir dzelzs, cinks, kalcijs, A, C, E, D vitamīns un B grupas vitamīni. Vitamīni un mikroelementi uzlabo ādas krāsu, elastību, veicina kolagēna sintēzi. Ja āda ir sausa, noder naktssveces eļļa, kas satur vērtīgās omega 6 taukskābes.

Ādas stāvokli var ietekmēt stress, miega trūkums, pat saaukstēšanās – arī šajos gadījumos der apsvērt uztura bagātinātāju un vitamīnu lietošanu.

Atmet smēķēšanu

Smēķēšana paātrina ādas novecošanos un kaitē arī citu orgānu sistēmu darbībai, ietekmē asinsriti (īpaši kapilāro – ar ādu saistītos sīkos asinsvadiņus), kas organismu apgādā ar skābekli un barības vielām. Smēķētāju ādai raksturīgs sīks grumbiņu tīklojums, pelēcīga nokrāsa, sausums, dažkārt – lobīšanās. Labā ziņa – ja vien atmetīsi smēķēšanu un izvēlēsies piemērotus ādas kopšanas līdzekļus, ādas stāvokli ir iespējams uzlabot.

Aptiekā pieejami ādas kopšanas līdzekļi, kas aizkavē priekšlaicīgu, smēķēšanas izraisītu novecošanos. Speciālu skābju (AHA) klātbūtne šajos līdzekļos uzlabo ādas krāsu, sekmē krēma uzsūkšanos. Labs risinājums – izmantot AHA skābes pīlingu ar hialuronskābi, kas nodrošinās mitrināšanu un grumbu aizpildīšanu, stāsta Mēness aptiekas farmaceite Ērika Pētersone.

C vitamīns ir svarīgs antioksidants ne tikai, lietojot iekšķīgi, bet arī kosmētikas līdzekļu sastāvā – tas izgaismo un izlīdzina ādas toni, aizkavē pirmās novecošanās pazīmes.

Rūpīgi apskati ādu

Regulāri aplūko, vai uz ādas nav jauni izsitumi, zvīņojošies laukumi, mainījusies ādas krāsa vai parādījušās jaunas dzimumzīmes. Savlaicīgi pamanītas izmaiņas var palīdzēt izvairīties no nopietnām ādas problēmām un slimībām. Ja esošie ādas veidojumi ir dinamiski – kļūst tumšāki, lielāki, maina krāsu, formu, iekaist – tas ir signāls, ka ar ādu patiešām kaut kas nav kārtībā. Par jebkurām izmaiņām vajadzētu konsultēties ar ārstu vai vismaz pajautāt padomu farmaceitam.

Ādas aizsargspēju var mazināt arī dažādas veselības problēmas, piemēram, diabēts vai sirds un asinsvadu slimības, padarot to jutīgāku pret apkārtējo vidi, veicinot čūlu, pušumu rašanos. Speciālists noteikti ieteiks, kā kopt problēmzonas, veicinot ādas atveseļošanos, tikmēr aptiekā var iegādāties līdzekļus, kas palīdz atjaunot un nostiprināt ādas barjeru, mitrināt, mīkstināt un nomierināt kairinātu ādu. Hroniska slimība var veicināt ādas sausumu un plaisāšanu, āda var kļūt uzņēmīgāka pret mikrobiem, palielinās infekciju risks, īpaši, ādas krokās, kur svīšana rada mitrumu. Šāda ada ir rūpīgi jāmazgā, un pēc tam var lietot, piemēram, sausinošu pūderi, stāsta Mēness aptiekas farmaceite.

Jo vairāk gadu, jo īpašāka ādas kopšana

Ar gadiem āda noveco, kļūst plānāka, trauslāka, jutīgāka, daudz lēnāk dzīst. Vecākiem cilvēkiem nereti zilumi parādās ātrāk un saglabājās ilgāk, kas var būt saistīts ar asinis šķidrinošu medikamentu lietošanu.

Lai samazinātu ādas novecošanos, tā ir regulāri jāmitrina. Tāpat būtu jāizvairās no kritieniem un ādas bojājumiem. Jāpatur prāta, ka ādas stāvokli uzlabo veselīgs, sabalansēts uzturs.

Hialuronskābe saista ūdeni un veicina ādas mitrināšanu, taču jau no aptuveni 22 gadu vecuma tās sintēze organismā samazinās, tādēļ ir virkne kosmētisko līdzekļu, kuru galvenā sastāvdaļa ir tieši hialuronskābe.

Papildus – arī citas vielas, piemēram, kofeīns, adenozīns, C vitamīns, arktīns, kas veicina kolagēna sintēzi, palīdz samazināt oksidatīvo stresu uzlabo mikrocirkulāciju, ādas blīvumu un tonusu.

Ja ar kosmētiskajiem līdzekļiem senioru vecumā neizdodas uzturēt ādas veselību, ieteicams izvelēties piemērotu uztura bagātinātāju. Tiesa, pirms tam gan būtu rūpīgi jāpārskata ēdienkarte, jo ar pilnvērtīgu uzturu uzņemtas olbaltumvielas paveic lielu daļu darba audu reģenerācijas procesā. Papildus var iegādāties līdzekli, kas satur hialuronskābi, kolagēnu, antioksidantus (A, E, C vitamīns). Uztura bagātinātājus ieteicams izdzert kursa veidā – trīs mēnešus pāris reižu gadā. Un, protams, jāatceras arī par pietiekamu ūdens lietošanu, atbilstoši ķermeņa svaram.

Raksta tapšanā izmantota Meijo klīnikas vietnes sniegtā informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu