Neizpratne un noraidoša attieksme: trīs bērnu mamma pastāsta par apkārtējo reakciju Covid-19 saslimšanas laikā (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Engina Kyurt/Pixabay

Neizpratne un noraidoša attieksme gan klasesbiedru vecāku vidū, gan saskarsmē ar medicīnas personālu - ar to saskārusies kāda ģimene, kas šā gada martā saslimusi ar koronavīrusu Covid-19.

Kāda sieviete, kura vēlējās palikt anonīma, LTV raidījumam "Panorāma" pastāstīja, ka saslimusi visa ģimene - abi vecāki un trīs bērni, no kuriem divi ir pusaudži, bet pastarītis - jaunāks. 

Vissmagāk saslimusi mamma. Viņa pa tālruni "Panorāmai" stāstīja, ka jau pašā sākumā saskārusies ar nopēlumu no bērnu klasesbiedru vecākiem - klases vecāku grupās daži pauduši atbalstu ģimenei, bet citi nopēla - kā gan tā varēja gadīties, ka kāds saslimis un gājis uz skolu. 

Slimošanas laikā sievietei 10 dienas turējusies 39 grādu temperatūra, mocījušas galvassāpes un slikta dūša. Kad kļuvis pavisam slikti, viņa nogādāta slimnīcā, taču arī mediķi maz ko varējuši līdzēt, jo zāļu pret Covid-19 nav un iespējams mazināt vien simptomus. "Man prasīja, kam es gribu zāles, un man bija grūti izlemt, vai nosist temperatūru, vai nē," viņa stāsta. 

Tā kā temperatūra visvairāk cēlusies tad, kad slimniece apgūlusies, tāpēc viņa daudz staigājusi un uz skausta likusi mitru dvieli. "Tā es vairākas dienas ņēmos, paralēli dzēru antibiotikas," viņa stāsta.

Ar noraidošu attieskmi sieviete sastapusies arī ārstniecības iestādē, kad ģimenes ārste viņu nosūtījusi uz atkārtotu plaušu rentgenu. Nosūtījumā norādīts, ka izmeklējums nepieciešams pēc Covid izslimošanas, par ko medicīnas iestādes reģistratūrā sacelta pamatīga brēka - darbinieki teikuši, ka pacienti nepieņems, jo esot jāuzrāda negatīvi Covid-19 testi. 

Vecākie bērni Covid-19 izslimojuši viegli - dēlam pāris dienas bijušas nelielas galvas un kakla sāpes un pavisam neliela temperatūra, bet meitai iesnas turpinājušās ilgāk. 

Vienīgie, ko ģimene regulāri satikusi slimošanas laikā, bija pašvaldības policijas darbinieki, kas katru dienu kontrolēja, vai saslimušie ievēro karantīnu. 

"Esam lauku mājā, tāpēc policijas piebraukšana netraucēja. Viņi ieslēdza bākugunis, bija zvans, izgājām atrādīties," stāsta sieviete, piebilstot, ka kārtības sargi vienmēr laipni apjautājās, vai viss ir labi un vai ģimenei netrūkst ēdiena. 

"Ja tas notiktu Rīgā, domāju, ka tādam dzīvoklim ietu ar līkumu," viņa piebilst. 

Vecāko bērnu klasesbiedri zina, ka jaunieši izslimojuši Covid-19, jo slimoja arī citi bērni klasē. Jaunākajam bērnam klasē to nezināja un vecāki ļāva pašam izlemt - teikt vai neteikt, jo reakcija var būt dažāda, piemēram, kāds var negribēt sēdēt blakus, klasesbiedri var uzdot daudz jautājumu, bērns var saņemt daudz uzmanības. Jaunākais bērns nolēmis vismaz pagaidām nevienam neatklāt, ka bijis slims. 

Epidemiologiem tā arī neesot izdevies noskaidrot, kā tieši ģimene saslimusi, jo ģimenes tēvs bija lidojis caur vairākām lidostām, savukārt bērniem bija saslimuši arī klasesbiedri. 

Sieviete uzsver, ka distancēšanās un pašizolācijas prasības tiešām ir jāuztver nopietni, jo iepriekš nevar zināt, kāda būs saslimšana. "Mēs jau nezinām, vai viss tiešām laimīgi beidzies," viņa piebilst. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu