Kariņš: Negrasos mainīt stratēģiju Covid-19 ierobežojumu noteikšanā (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Covid-19 ierobežojumu noteikšanā esam veiksmīgi turējušies pie epidemiologu ieteikumiem, un es negrasos šo stratēģiju mainīt, vaicāts par iespēju mainīt robežvērtības, no kuras uz valsti tiek attiecināta pašizolācijas prasība, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš uzsvēra, ka no pandēmijas un krīzes paša sākuma valdība visu laiku paļāvusies uz epidemiologu, ekspertu ieteikumiem.

Viņaprāt, tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc situācija iekšzemē ir tik laba, cik ir. "Eksperti mums argumentēti saka, kāpēc nevajadzētu mainīt šo stratēģiju," viņš norādīja.

Premjers uzsvēra, ka viņa galvenā rūpe ir Latvijas sabiedrība un ekonomika kopumā. Viņš sacīja, ka darīs visu iespējamo, lai Covid-19 iekšzemē turētos maksimāli zemu.

Viņš gan nenoliedza, ka spēkā esošie ierobežojumi ir ļoti traucējoši tūrisma industrijai, tomēr skaidrojot, ka,

ceļot robežvērtību pašizolācijai, īslaicīgi tūrisma nozarei tas varētu likties labi, bet pārējai ekonomikai tas varētu izrādīties graujoši.

Vaicāts, vai valstij būs finansiāli līdzekļi, ja situācija pasliktinātos un būtu tāda, ka šopavasar, premjers skaidroja, ka šobrīd budžeta ienākumi nav tik zemi, cik tie būtu varējuši būt un faktiski ar pozitīvu pieaugošu tendenci. "Ja vajadzēs, protams, valstī teorētiski paliek šī iespēja vēl vairāk aizņemties naudu, lai atbalstītu dažādus ekonomikas sektorus. Es šobrīd atturēšos teikt, pie kādiem apstākļiem un cik. Ja aiziet tā saslimstība pavisam slikti - visā Eiropā jauns vilnis -, tad tā ir vispār jauna situācija, un skatīsimies," viņš teica.

Vaicāts, kā sokas sarunas par samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi augļiem un dārzeņiem, Kariņš teica, ka finanšu un zemkopības ministriem ir uzdots pie šī jautājuma strādāt un rast kopīgu risinājumu. Vakar premjeram bijusi saruna ar finanšu ministru, kurš "likās pozitīvs, ka sarunas veicas". Premjers sagaida, ka viņi varēs valdībai un koalīcijai piedāvāt vienotu redzējumu, kompromisu.

Jau ziņots, ka patlaban pašizolācija Latvijā ir jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 16.

Pagājušajā nedēļā Ekonomikas ministrija ierosināja celt slieksni, no kura ārvalstu ieceļotājiem ir jāievēro pašizolācija, to palielinot no 16 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju izceļošanas valstī līdz 25. Šādu lēmumu pieņēmušas arī abas Baltijas kaimiņvalstis, kurās no nākamās nedēļas aktuālā robežvērtība būs 25 gadījumi.

Vienlaikus Latvijas valdība, ieklausoties epidemiologu ieteikumos, otrdien atbalstīja priekšlikumu no ārzemēm ieceļojušajiem samazināt pašizolācijas termiņu no 14 uz desmit dienām, vienlaikus gan nosakot dažus izņēmumus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu