Pandēmijas sekas ekonomikai nebūs tik smagas kā prognozēts iepriekš (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Koronavīrusa pandēmija visas pasaules ekonomikai bija ļoti liels satricinājums. Tomēr šī satricinājuma sekas, iespējams, nebūs tik smagas kā ekonomisti prognozēja pirms dažiem mēnešiem, vēsta CNN.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ziņojumā teikts, ka pasaules ekonomikā situācija nav tik slikta, kā prognozēts iepriekš. Lai arī gada pirmajā pusē ekonomikas kritums ir bijis ļoti liels, kopš jūnija situācija lēnām, bet uzlabojas.

Tiek norādīts, ka OECD šogad prognozē ekonomikas kritumu par 4,5%, bet nākamajā gadā gaidāms pieaugums par 5%. Iepriekšējās prognozes liecināja, ka kritums šogad varētu sasniegt 6%, bet nākamgad izaugsme varētu būt 5,2%.

OECD, kas pārstāv pasaulē lielākās ekonomikas, brīdināja, prognozēs ir vērojamas vairākas lielas nesakritības. Lai gan ir ievērojami uzlabotas 2020. gada prognozes ASV un Ķīnai, kā arī nedaudz palielinātas Eiropas perspektīvas, OECD pazemināja prognozes tādām jaunattīstības valstīm kā Meksika, Argentīna, Indija, Dienvidāfrika, Indonēzija un Saūda Arābija.

OECD ekonomisti sacīja, ka prognožu pasliktināšanās ir saistīta ar “ilgstošu vīrusa izplatību, ļoti augstu nabadzības līmeni un nevienlīdzību, kā arī dažādiem ierobežojumiem, kas spēkā ir ilgāku laika periodu”.

Ķīna ir vienīgā “lielā divdesmitnieka” (G20) valsts, kam tiek prognozēts pieaugums. Prognozēts, ka Ķīnas ekonomika šogad augs par 1,8%. Savukārt, ASV ekonomika piedzīvos kritumu par 3,8%, bet eirozonas valstu ekonomikas kritums būs 7,9%. Pekina otrdien ziņoja, ka tirdzniecības rezultāti augustā ir bijuši pat labāki, nekā analogā laika periodā pērn, tādējādi pirmo reizi šogad šī gada rādītāji pārspējuši pērnā gada rādītājus.

OECD norādīja, ka Ķīna ir spējusi ātri un efektīvi pārņemt savā kontrolē vīrusa izplatību, kā arī īstenota politika, kas pavērusi ceļu uz ātru atgriešanos ekonomiskajā aktivitātē, īpaši norādot uz spēcīgiem ieguldījumiem infrastruktūrā.

Sliktāk varētu klāties Dienvidāfrikas ekonomikai, kas šogad varētu sarukt par 11,5%, ziņo OECD. Gan Meksikas, gan Indijas ekonomika ir sarukusi par 10,2%.

Neskaidrība saglabājas augsta

OECD brīdināja, ka tālākās perspektīvas nav nosakāmas, un ļoti daudz kas ir atkarīgs no Covid-19 izplatības trajektorijas un politikas veidotāju tālākās rīcības. Globālā ekonomiskā atgūšanās vasarā ir zaudējusi zināmu impulsu.

“Tagad notiek atveseļošanās pēc stingru ierobežošanas pasākumu atvieglošanas un uzņēmumu darbības atjaunošanas, taču nenoteiktība joprojām ir augsta, un pārliecība joprojām ir trausla," teikts OECD ziņojumā.

Daži no OECD aprēķiniem ir atkarīgi arī no pieņēmumiem, kas, iespējams, nepiepildīsies. OECD pieņem, piemēram, ka Lielbritānija noslēgs "pamata" preču brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību. Tomēr sarunas varētu izvērsties neprognozējami pēc Borisa Džonsona paziņojumiem, kas liecina par to, ka Lielbritānija vēlas mainīt iepriekš panāktās vienošanās nosacījumus.

Gaidāms, ka Lielbritānijas ekonomika šogad samazināsies par 10,1%, kas ir neliels uzlabojums salīdzinājumā ar iepriekšējo prognozi. OECD arī cer, ka ASV likumdevēji šoruden apstiprinās vēl vienu ekonomikas stimulācijas paketi 1,5 triljonu dolāru vērtībā, lai gan pašlaik sarunas ir nonākušas strupceļā. Tuvojoties vēlēšanām novembrī, vienošanos panākt var būt vēl grūtāk.

OECD prognozes par pasaules atveseļošanos 2021. gadā ir nedaudz zemākas nekā jūnijā. Ekonomisti norāda, ka redz priekšā ir vēl ilgs ceļš ejams līdz atlabšanai.

“Tiek prognozēts, ka lielākajā daļā valstu ekonomikas sniegums 2021. gada beigās saglabāsies zem 2019. gada beigu rādītājiem un būs ievērojami vājāks, nekā tika prognozēts pirms pandēmijas. Līdz ar to – pandēmijai būs ilgstošas sekas," teikts ziņojumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu