Maksātnespējas kontroles dienests sešos mēnešos saņēmis 109 sūdzības par maksātnespēju administratoru rīcību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) šī gada pirmajos sešos mēnešos ir saņēmis 109 sūdzības par maksātnespējas procesa administratoru rīcību, informēja dienestā.

Pašlaik ir izskatīta 71 sūdzība un teju 30% gadījumu ir konstatēti pārkāpumi.

Dienestā norādīja, ka 23 gadījumos administrators bija pārkāpis normatīvo aktu prasības, un biežāk sūdzību ietvaros konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar parādnieka darījumu neizvērtēšanu un informācijas nesniegšanu procesā iesaistītajām personām.

Tāpat dienestā norādīja, ka kreditori aktīvi izmanto savas tiesības vērsties MKD ar sūdzību par maksātnespējas procesa administratoru rīcību. Neraugoties uz to, ka Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā sūdzību par maksātnespējas procesa administratoru rīcību skaits bija samazinājies, patlaban ir vērojams sūdzību skaita pieaugums.

MKD norādīja, ka, īstenojot plānveida uzraudzību, tiek identificēti riska faktori un tiek pievērsta pastiprināta uzraudzība pret tiem administratoriem, kas ietilpst augsta riska kategorijā, norādot, ka efektīvākā pārbaudes metode ir klātienes vizītes.

Jau vēstīts, ka MKD šogad, veicot klātienes pārbaudes maksātnespējas procesa administratoru un tiesiskā aizsardzības procesa uzraugošo personu prakses vietās, 45% gadījumu konstatējis nopietnus pārkāpumus.

Toties Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijai nav saprotams, kā MKD ieguvis šādus statistikas datus, tāpēc tā nolēmusi vērsties MKD un lūgt detalizēti informēt visus maksātnespējas procesa administratorus par publiski izplatīto, viņasprāt, neskaidro pārkāpumu statistiku un to pamatojošajiem datiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu