"Brexit": Džonsons vienojas ar dumpīgajiem torijiem par strīdīgu likumu

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdienas vakarā panācis vienošanos ar potenciālajiem dumpiniekiem paša vadītajā Konservatīvajā partijā par pretrunīgi vērtēto Iekšējā tirgus likumu.

Parlamenta deputāti, kas pauda bažas par iespējamo starptautisko tiesību pārkāpšanu, piekrita atbalstīt valdības sagatavoto likumprojektu, ja tas tiek papildināts ar normu, kas piešķir likumdevējiem veto tiesības jautājumā par daļēju atteikšanos no vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Valdība atzinusi, ka šāda rīcība "ierobežotā un specifiskā" ziņā būtu starptautisko tiesību pārkāpums,

taču tā var būt nepieciešama. Šī atzīšanās izsauca mulsumu daļā toriju deputātu, kas draudēja balsot pret likumprojektu.

Taču tagad abas puses izplatījušas paziņojumu, ka panākta vienošanās.

"Ir gandrīz vienbalsīga piekrišana, ka valdībai iespēja izmantot šādas pilnvaras ir nepieciešama kā pēdējais līdzeklis, ka nepieciešama tiesiskā pārliecība un ka papildu grozījumi šīm pilnvarām nav nepieciešami," teikts valdības un divu dumpinieku pārstāvju paziņojumā.

Likums ļauj premjerministram daļēji atteikties no "Brexit" vienošanās, lai novērstu tirdzniecības barjeras starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienotās Karalistes teritoriju.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena iepriekš trešdien brīdināja, ka

gadījumā, ja Londona atkāpsies no "Brexit" vienošanās, jauna tirdzniecības līguma starp ES un Lielbritāniju nebūs.

"Ar katru aizejošo dienu zūd izredzes uz savlaicīgu [pēcbreksita] vienošanos," atzina Leiena.

Viņa uzsvēra, ka vienpusēja atkāpšanās no vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no ES, ko abas puses ir ratificējušas, nav pieļaujama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu