Masu slepkava Breivīks cer uz pirmstermiņa atbrīvošanu (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Par masu slepkavību notiesātais labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks gatavojas pieprasīt pirmstermiņa atbrīvošanu,  vēsta aģentūra “Reuters”. 

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks īstenoja divus uzbrukumus. Vispirms viņš pie valdības ēkas Oslo uzspridzināja bumbu, nogalinot astoņus cilvēkus, bet pēc tam, pārģērbies policista uniformā, sarīkoja slaktiņu Ūteijas salā notiekošajā Darba partijas jaunatnes organizācijas vasaras nometnē, noslepkavojot 69 cilvēkus. 

Tas bija smagākais noziegums, kas Norvēģijā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara. 

Bērings-Breivīks apgalvoja, ka slepkavības pastrādājis tāpēc, ka vērsies pret valsts aizstāvēto multikulturālismu, un 2012.gada augustā viņam tika piespriests 21 gadu ilgs cietumsods, kas var tikt pagarināts, ja pēc šā termiņa viņš joprojām tiks atzīts par bīstamu. 

Breivīkam ir tiesības lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu pēc pirmajiem desmit gadiem cietumā - oficiāli viņš šādu lūgumu varēs iesniegt ne ātrāk kā 2021.gada jūlijā. 

Breivīka priekšlaicīgas atbrīvošanas prasību izvērtēs tiesa. 

“Man ir viņa rīkojums nosūtīt pieteikumu priekšlaicīgai atbrīvošanai,” Norvēģijas medijam VG trešdien paziņoja Breivīka advokāts Eisteins Storviks. 

Advokāts arī atklāja, ka Breivīks plānojot jaunu prasību pret Norvēģiju par viņa apstākļiem cietumā. 

2015.gadā Breivīks iesūdzēja Norvēģiju tiesā, apgalvojot, ka viņam noteiktais stingrais izolācijas režīms pārkāpjot viņa cilvēktiesības. 

Šo prāvu viņš zaudēja.  

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu