Dzīvojamo telpu īres likumprojekts: atbalsta pieeju, ka īres līguma termiņu nevarēs grozīt (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Logs. Ilustratīvs attēls.
Logs. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien vēl līdz galam neizskatīja Dzīvojamo telpu īres likumprojekta otrā lasījuma priekšlikumus, taču vairākums no balsojušajiem deputātiem nolēma nemainīt sākotnēji piedāvāto normu, ka īres līguma termiņu nevarēs grozīt.

Saeimas Juridiskais birojs bija rosinājis attiecīgo normu izslēgt no likumprojekta. Tomēr par normas izslēgšanu balsojot 36, bet "pret" esot 45 un atturoties diviem deputātiem, likumprojektā tika saglabāts formulējums, ka īres līguma termiņu nevarēs grozīt.

Deputāts Uldis Budriķis (JKP) skaidroja, ka šādai normai likumprojektā jābūt, lai saglabātu paredzēto bezstrīdus kārtību īres jautājumu risināšanā. Attiecībā uz īres līgumiem, kas netiks reģistrēti Zemesgrāmatā, nebūs nekādu problēmu noslēgt jaunu īres līgumu ar jaunu termiņu, uzsvēra politiķis.

Savukārt deputāts Viktors Valainis (ZZS) pauda, ka aizliegums grozīt īres līguma termiņu nav pareiza pieeja. "Jebkuru līgumu var grozīt, [tāpēc] noteikt ar likumu to, ka līgumu nedrīkst grozīt, manuprāt, būtu ļoti aplami, jo tas līgums nav starp valsti un kādu privātpersonu, bet starp divām privātpersonām, kuru attiecībās iejaukšanās šādā veidā būtu pārāk liela," pauda Valainis, aicinot izslēgt no likumprojekta aizliegumu grozīt īres līguma termiņu.

Parlaments šodien paguva izskatīt nedaudz vairāk kā desmit no kopumā 71 otrajam lasījumam iesniegtā priekšlikuma. Paredzēts, ka Saeima darbu pie likumprojekta turpinās sēdē pēc nedēļas.

Paredzēts, ka Dzīvojamo telpu īres likumprojekts pēc tā pieņemšanas reglamentēs tiesiskās attiecības starp dzīvojamās telpas izīrētāju un īrnieku, nosakot viņu vispārējās tiesības, pienākumus un atbildību, tiesisko attiecību izbeigšanas pamatus, kā arī dzīvojamo telpu īres līguma pamatnoteikumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu