Polijā apstiprina Dzīvnieku tiesību likumu

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Dzīvnieku tiesību likums, kuru Polijas parlaments apstiprinājis agrā piektdienas rītā, izraisījis krīzi valdošajā koalīcijā, kas var novest pie pirmstermiņa vēlēšanām, ja domstarpības neizdosies atrisināt.

Spriedze, kas valda nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) vadītajā koalīcijā, kļuva redzama atklātībā, kad PiS koalīcijas partneri atteicās balsot par Dzīvnieku tiesību likumu, kurš tika pieņemts ar opozīcijas atbalstu.

Domstarpības par likumu, kurš tiek uzskatīts par mēģinājumu uzrunāt gados jaunākos vēlētājus, novedis pie sarunu apturēšanas par valdības reorganizāciju un draud izraisīt vēl lielākas nesaskaņas valdošajā koalīcijā.

Pret likumu, kas aizliedz kažokzvēru audzēšanu un ierobežo rituālo dzīvnieku kaušanu, balsoja visi galēji konservatīvās partijas "Solidārā Polija" (SP - "Solidarna Polska") deputāti, bet vairums liberāli konservatīvās partijas "Vienošanās" ("Porozumienie") deputātu balsojumā atturējās.

Arī lauksaimniecības ministrs Jans Kšištofs Ardanovskis, kas pārstāv PiS un likumu atklāti kritizējis, balsoja pret.

Likuma pretinieki valdošajā koalīcijā norāda, ka tas kaitēs zemniekiem un atsvešinās no konservatīvajiem lauciniekus, kas ir to galvenais elektorāts.

Polijas kažokādu ražošanas nozarē nodarbināti aptuveni 50 000 cilvēku. Polija ir arī viena no lielākajiem "halal" gaļas eksportētājiem Eiropā, un 2017.gadā šīs produkcijas eksports pārsniedza 70 000 tonnu.

Šobrīd starp koalīcijas partneriem norisinās sarunas par ministriju skaita samazināšanu, kas varētu novest pie varas lielāka koncentrācijas PiS rokās.

"Ņemot vērā situāciju Seimā, sarunas ir apturētas," pirms balsojuma pavēstīja spīkera vietnieks Rišards Terleckis, kas pārstāv PiS.

Atbildot uz jautājumu par iespējamo mazākuma valdību, Terleckis atbildēja, ka tāda nav iespējama.

"Ja tā notiks, mēs iesim uz vēlēšanām. Protams, vieni paši," piebilda politiķis.

Tajā pašā laikā valdības pārstāvis Pjotrs Millers piektdien paziņojis, ka iespējamas vai nu pirmstermiņa vēlēšanas, vai arī PiS izveidota mazākuma valdība.

"Jebkurš scenārijs ir iespējams - gan mazākuma valdība, gan pirmstermiņa vēlēšanas," raidorganizācijas "Polsat" ziņu raidījumam norādījis Millers.

"Neviens nevar pieļaut, ka apvienoto labējo nometne pastāvīgi tiek satricināta, un alternatīva ir mazākuma valdība vai pirmstermiņa vēlēšanas," piebilda valdības pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu