NASA apstiprina, ka 2019. gada decembrī sākās jauns Saules cikls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tālu prom no pasaules ciešanām un nelaimēm mūsu Saulei šis gads ir bijis visai mierīgs, tomēr nozīmīgs, proti, mums tuvākā zvaigzne ir iegājusi jaunā ciklā. 

Jau kopš  Saules plankumu pētniecības sākuma zinātnieki ir novērojuši, ka to aktivitāte ir ierāmējama 11 gadu ciklos. Kopš novērojumu sākšanas 18. gadsimta vidū ir norisinājušies jau 24 šādi cikli. NASA eksperti saka, ka 2019. gada decembrī sākās 25. cikls. 

Nav nekāds brīnums, ka mēs to nepamanījām, jo ar neapbruņotu aci tas nemaz nav iespējams.  

“Mēs turpinām novērot dažus sīkus Saules plankumus, kas iezīmējuši jaunā cikla sākumu. Tie ir mazie nākotnes milzīgās Saules uguņošanas priekšvēstneši,” komentēja pētnieks Frederiks Klette. 

Par spīti tam, ka mēs rūpīgi esam novērojuši jau daudzus ciklus, tomēr joprojām nav īsti skaidrs kāds ir mehānisms aiz tiem. Tomēr zvaigznēm tas ir raksturīgi. Visumā mēs visur redzam pulsējošus objektus, kas zināmā laika posmā kļūst gaišāki vai tumšāki, turklāt tas parasti notiek precīzos laika intervālos. 

Labākais veids, kā novērot izmaiņas mūsu Saules ciklos, ir novērot izmaiņas tās magnētiskajā laukā, kuru rada sarežģītas plazmas straumes Saules iekšienē. Tomēr tieši kas liek šīm straumēm plūst tik ritmiskā veidā, zinātniekiem vēl ir jānoskaidro. Iespējams, ka tas ir saistīts ar līdzīgu ritmu planētu orbītās. 

Lai arī šie cikli parasti ir 11 gadu ilgi, tomēr tie ir tikai daļa no lielāka 22 gadu cikla, kad Saules poli apmainās vietām un tad atgriežas atpakaļ. Šo izmaiņu novērošana mums ļauj labāk paredzēt kosmiskos laikapstākļus, kurus lielākoties diktē Saules plazma un radiācija, kas nonāk kosmosā. 

Vēl jāpaiet pieciem gadiem, lai mēs varētu teikt, ka Saule atrodas tās agresīvākajā fāzē, tomēr arī 25. cikls solās būt pamanāms. 

“Tas, ka šis ir mazāk nekā vidēji aktīvs Saules cikls, nenozīmē, ka nepastāv ekstrēmu kosmisko laikapstākļu risks. Saules ietekme uz mūsu ikdienas dzīvi ir reāla,” teica Dags Bīsekers. 

Tas gan vairāk attiecas uz satelītiem, jo šeit uz Zemes, kuru sargā kilometri atmosfēras slāņu, Saules cikli ir teju nepamanāmi. Ja tev paveicas, tad varētu novērot nelielas izmaiņas ziemeļblāzmu aktivitātē, tomēr lielākoties īpaši nevajadzētu satraukties, ka Saule kaut kādā veidā negatīvi ietekmēs mūsu dzīvi. 

Viena lieta ir skaidra: Saules ieiešana jaunā ciklā pagājušā gada decembrī un koronavīrusa pandēmija savā starpā varētu būt saistīta vien metaforiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu