"Kalpoņu stāsta" turpinājums - "Liecinieces" tagad latviešu valodā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Kalpones stāsta" trešā sezona ir klāt
"Kalpones stāsta" trešā sezona ir klāt Foto: publicitātes

Jaunais kanādiešu rakstnieces Mārgaretas Atvudas (Margaret Atwood) romāns "Liecinieces", "Kalpoņu stāsta" (Handmaid's Tale, 1985) turpinājums, nu lasāms arī latviešu valodā. 

Spoža, asa un humorpilna satīra par cilvēka dabu – turpinājums pasaulslavenajam darbam “Kalpones stāsts”, kas ekranizēts populārajā video straumēšanas vietnes "Hulu" seriālā, kas skatāms arī "LMT Viedtelevīzijā". 

Atgādinām, ka antiutopiskajā seriālā, kas vēsta par radikālu kristiešu nākšanu pie varas iedomātā Gileādas republikā, galvenā loma atvēlēta aktrisei Elisabetei Mosai (Elisabeth Moss), kas plašāk pazīstama no cita seriāla - "Mad Men".

"The Handmaid's Tale" aktrises
"The Handmaid's Tale" aktrises Foto: AP/Scanpix

Grāmata sarakstīta Mārgaretas Atvudas neatkārtojamā stilā. Bauda un bažas vienlaikus, protams. Kā jau var spriest pēc nosaukuma, “Liecinieces” rakstītas kā vairāku sieviešu liecības par Gileādā piedzīvoto.

"Vēsture neatkārtojas, toties rīmējas," raksta Mārgareta Atvuda un caur romāna varoņu slēptākajām domām rāda viņu rīcības motīvus.

Savus stāstus mums izstāsta dīvainā briesmone, Gileādas balsts Tante Lidija, naivā un sirsnīgā Beka un dumpīgā Deizija, apņēmīgā un drosmīgā Agnese, radot vispusīgu iespaidu par dzīvi kārtējā totalitārajā sabiedrībā, kuru šoreiz radījusi vien rakstnieces iztēle. 

Kadrs no seriāla “Kalpones stāsts”
Kadrs no seriāla “Kalpones stāsts” Foto: Ekrānuzņēmums

Kādas īpašības piemīt tiem cilvēkiem, kuri spēj izdzīvot vissmagākajos apstākļos? Kādi ir pieļaujamie kompromisi, pēc kuriem cilvēks paliek viņš pats, un kur ir robeža, kuru šķērsot nedrīkst? Kas padara cilvēku par personību – un kas par skrūvīti bez gribas un saprāta? Jautājums, kas ik pa brītiņam lasot pavīd apziņas perifērijā, ir: un kādi, diez, būtu mūsu lēmumi, ja mēs nonāktu Gileādai līdzīgā vietā?

Liecinieces
Liecinieces Foto: @zvaigzneabc

Par spīti smagajai tēmai, Mārgareta Atvuda raksta viegli un spraigi, ļaujot lasītājam izbaudīt Gileādas savdabīgo dzīvi un tās iemītnieku savstarpējās cīņas par varu un ietekmi un vienlaikus atviegloti nopriecāties, ka tā nav īstenība.

"Atvuda ir rakstniece ar lokanu prātu un spožu fantāziju, un laimīgs tas lasītājs, kurš ļauj autorei ņemt sevi pie rokas un vest arvien dziļāk iekšā noslēpumainajā un valdzinošajā labirintā, kāds ir ikviens viņas romāns," raksta tulkotāja Silvija Brice.

Pieejama arī e-grāmata.

Jā, un šajā romānā rodama arī atbilde uz jautājumu: kas notika ar Zemfredu?

Atgādinām, ka seriāla ceturtā sezona pie skatītājiem nonāks 2021. gadā. 

Noskaties ceturtās sezonas kacekli.

Seriāls ceturtajā sezonā atgriezīsies pie desmit sēriju struktūras. Atgādinām, ka trešajā sezonā bija veselas trīspadsmit sērijas. 

"Nav jēgas minēt, kas notiks tālāk," medijiem gada sākumā teicis seriāla producents Brūss Milers (Bruce Miller). "To nav iespējams paredzēt. Tā ir seriāla burvība."  

Producentam taisnība, jo jaunā sezona, līdzīgi kā otrā un trešā, vairs nebalstās oriģinālajā Mārgaretas Atvudas grāmatā, bet ar pašas Atvudas līdzdalību konsultantes lomā turpina stāstu ar tiem pašiem varoņiem.

Mārgareta Atvuda
Mārgareta Atvuda Foto: Reuters/ScanPix

Mārgareta Atvuda

Mārgareta Atvuda (1939) ir autore vairāk nekā piecdesmit daiļliteratūras darbiem – romāniem, dzejai un literatūrkritikas esejām – un ir saņēmusi daudzas literārās balvas, to vidū Bukera balvu, Artura Č. Klārka balvu, Franca Kafkas balvu, Vācu Grāmattirgotāju savienības Miera balvu, kā arī ASV PEN kluba balvu par mūža ieguldījumu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu