ASV bagātāko cilvēku bagātības pandēmijas laikā pieaugušas par $845 miljardiem (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Džefa Bezosa, Bila Geitsa, Marka Zakerberga un citu ASV miljardieru bagātības koronavīrusa pandēmijas laikā ir strauji pieaugušas, kamēr miljoniem amerikāņu pelna daudz mazāk nekā pirms krīzes, vēsta CNN, atsaucoties uz jaunu pētījumu.

ASV Politikas pētījumu institūta ziņojumā par ienākumu nevienlīdzību teikts, ka 643 bagātākie amerikāņi pandēmijas laikā ir palielinājuši savas bagātības par 845 miljardiem dolāru. Salīdzinot ar 18. martu, procentuālā izteiksmē viņu bagātības ir pieaugušas par 29%.

Pētījumā teikts, ka kopumā bagātāko ASV cilvēku bagātības ir mērāmas ar 3,8 triljoniem dolāru. Labāko pelnītāju vidū ir “Tesla” vadītājs Īlons Masks, “Oracle” vadītājs Lerijs Elisons un bijušais Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs.

Pētījuma līdzautors Čaks Kolinss norāda, ka viņu pētījuma rezultāti pat nedaudz šokējuši, piebilstot, ka Covid krīze ir “ievērojami palielinājusi ASV esošo nevienlīdzību”.

“Seši mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, ka ne visus skars šī krīze. Atšķirība starp miljardieru un parasto iedzīvotāju ienākumiem pierāda to dramatisko plaisu, kāda pastāv mūsu sabiedrībā,” teica Kolinss.

Viņš arī norādīja, ka šajā krīzē vissmagāk ir cietuši vidusmēra cilvēki. ASV pandēmija ir radījusi lielāko bezdarba krīzi kopš Lielās depresijas laikiem, bezdarbam sasniedzot teju 15% atzīmi aprīlī, un augustā – 8,4%. Tomēr joprojām darba nav 11,5 miljoniem darbspējīgo iedzīvotāju.

Miljardieru guvumi ir saistīti ar viņu kompāniju panākumiem. “Amazon” akciju vērtība šā gada laikā ir palielinājusies par 60%, tādējādi Džefa Bezosa bagātības ir augušas par 55,2 miljardiem dolāru. Pašlaik kopumā Bezoss var lepoties ar 200 miljardu dolāru lielām bagātībām, un viņš ir bagātākais cilvēks pasaulē.

Savukārt “Walmart” dibinātāju ģimenes Alises, Džima un Roba Valtonu bagātības kopā pieaugušas par aptuveni 60 miljardiem dolāru. Savukārt “Google” līdzdibinātāja Lerija Peidža mantiskais stāvoklis kopš februāra ir uzlabojies par vairāk nekā 18 miljardiem dolāru, kamēr Īlons Masks savas bagātības kopš pandēmijas sākuma audzējis par 70 miljardiem dolāru.

Aptuveni pusgada laikā, kopš pasaulē plosās pandēmija, Kolinss ir pārsteigts, cik nevienlīdzīga ekonomika ir bijusi pret vidusmēra un nabadzīgākajiem cilvēkiem, kuru ienākumu līmenis ir stipri samazinājies. Viņš norāda, ka Kongresam ir steidzami jādomā, kā mainīt šo situāciju, pretējā gadījumā ASV turpinās doties pa nepareizu ceļu.

“Dažiem cilvēkiem ir ļoti milzīgas spējas ietekmēt valsts ekonomiku, politiku un medijus. Neviens no mums nevēlētos dzīvot kāda bagātnieka kontrolētā sabiedrībā un pilsētā, kur, piemēram, nav neviena veikala, tikai “Amazon” kontrolētas tirdzniecības vietas,” kā piemēru minēja Kolinss.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu