Kamēr Taivānā viesojas ASV diplomāts, Ķīna rīko militāros manevrus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vizītē Taivānā ceturtdien ieradies augsta ranga ASV diplomāts, ar to izraisot Pekinas dusmas, un piektdien Ķīna paziņojusi, ka sāk militāros manevrus Taivānas šaurumā.

ASV valsts sekretāra vietnieks ekonomikas izaugsmes, enerģētikas un vides jautājumos Kīts Krahs ceturtdien ieradās Taivānā trīs dienu vizītē.

Viņš ir augstākā ASV Valsts departamenta amatpersona, kas apmeklē Taivānu pēc 40 gadu pārtraukuma.

Piektdien preses konferencē Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis sakariem ar presi sacīja, ka Ķīna "veic īstus kaujas manevrus netālu no Taivānas šauruma", šādi atbildot uz jautājumu, kā Ķīna reaģēs uz Kraha vizīti.

"Šis ir leģitīms un nepieciešams solis, kas tiek sperts, lai garantētu Ķīnas suverenitāti un teritoriālo integritāti, reaģējot uz pašreizējo situāciju Taivānas šaurumā," žurnālistiem sacīja Reņs Guocjans.

Ķīnas armijai ir "pietiekamas spējas" stāties pretī ārējiem draudiem vai izaicinājumiem no Taivānas puses, norādīja Reņs.

ASV "bieži rada problēmas" Taivānas jautājumā, sacīja amatpersona. Tas "pilnīgi skaidri ir Ķīnas iekšējais jautājums, un mēs necietīsim nekādu ārēju iejaukšanos".

Pēdējo nedēļu laikā ievērojami pieaudzis gadījumu skaits, kad Ķīnas armijas reaktīvie iznīcināji pārkāpj Taivānas gaisa telpu.

Vašingtona aktivizējusi kontaktus ar Taivānu Donalda Trampa prezidentūras laikā, bet pagājušajā mēnesī Taivānu vizītē apmeklēja ASV valdības ministrs Alekss Azars, kas bija augstākā ranga ASV amatpersonas vizīte vairāku desmitgažu garumā.

Krahs ieradies vizītē Taivānā, lai piedalītos nelaiķa prezidenta Li Tenhui piemiņas pasākumā, paziņoja Vašingtona. ASV valsts sekretāra vietnieks arī tiksies ar Taivānas ārlietu ministru Džozefu Vu, bet piektdien pievienosies prezidentei Cai Inveņai vakariņās viņas oficiālajā rezidencē.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu