Hasīdu svētceļnieki sāk pamest Baltkrievijas-Ukrainas robežu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vairāki simti hasīdu svētceļnieku, kas iestrēguši uz Baltkrievijas-Ukrainas robežas un Ukrainā Covid-19 krīzes dēļ ielaisti netiek, piektdien sākuši robežu pamest.

Ukrainas varasiestādes no jauna apliecinājušas, ka vēl augusta beigās noteiktais aizliegums ārzemniekiem ieceļot valstī mainīts netiks.

"Iepretim Ukrainas kontrolpunktam ir aptuveni 700 svētceļnieku," sacīja Ukrainas robežsardzes pārstāvis sakariem ar presi Andrijs Demčenko. Dienu iepriekš to tur bija ap 1000.

Arī Baltkrievijas robežsardzes pārstāvis Antons Bičkovskis apliecināja, ka hasīdu svētceļnieku skaits, kas sapulcējušies pie robežas, sarūk.

Hasīdu svētceļnieki, kuru lielākā daļa ir izraēlieši, bet ir arī amerikāņi un franči, svētceļojumā ar mērķi nokļūt Ukrainas pilsētā Umaņā šogad bija devušies, ignorējot Ukrainas un Izraēlas varasiestāžu mudinājumus Covid-19 krīzes dēļ to nedarīt.

Reaģējot uz lielo inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu Ukrainā, Kijeva augusta beigās slēdza robežu ārzemniekiem. Aizliegums būs spēkā vismaz līdz septembra beigām.

Hasīdu svētceļnieki katru gadu jūdaistu Jaungada svētku laikā dodas apmeklēt rabīna Nahmana kapa vietu Umaņā, Ukrainas vidienē, un daudzi vēlējās šo tradīciju ievērot arī šogad.

Konfrontācija uz robežas izraisījusi jaunu spriedzi Ukrainas attiecībās ar Baltkrieviju.

Ukrainas varasiestādes vēl trešdien apsūdzēja Baltkrieviju, ka tā svētceļniekiem devusi veltas cerības, apgalvojot, ka viņiem tiks dota atļauja ieceļot Ukrainā, neraugoties uz Covid-19 krīzes dēļ noteiktajiem ierobežojumiem.

Minska izplata "melīgus iedrošinošus paziņojumus" un "baumas", ka Ukrainas robeža tomēr tiks atvērta ārzemniekiem, norāda Kijeva.

Kopš Covid-19 uzliesmojuma sākuma Ukrainā apstiprināti vairāk nekā 169 000 inficēšanās gadījumu ar koronavīrusu. Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 3468.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu