Lietuvā jaunietim par terorakta mēģinājumu piespriež vairāk nekā divu gadu cietumsodu (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jody Davis/Pixabay

Viļņas apgabaltiesa piektdien piespriedusi divu gadu četru mēnešu cietumsodu galēji labēji noskaņotam jaunietim, kas pagājušā gada oktobrī mēģināja sarīkot terora aktu pie starptautiskā naudas pārskaitījumu uzņēmuma "Western Union" mītnes Viļņā.

Soda termiņā ieskaitīts laiks, ko 1999.gadā dzimušais Ģediminam Beržinsks pavadījis apcietinājumā līdz tiesai, tādēļ no šā brīža viņam cietumā būs jāpavada vēl gandrīz pusotrs gads.

Kā norādījusi tiesnese Jurgita Mačonīte,

Beržinsks atzīts par vainīgu terora akta gatavošanā, nelikumīgā sprāgstvielu un šaujamieroču glabāšanā un nozieguma mēģinājumā.

Par šiem nodarījumiem viņam piespriesta brīvības atņemšana uz trīsarpus gadiem, sodu izciešot labošanas iestādē, bet, ņemot vērā, ka lieta izskatīta paātrinātā procesa kārtībā, šis sods saīsināts par trešdaļu.

Beržinsks, kas iepriekš nav sodīts, tiesā atzina un nožēloja savu vainu, sniedza liecības un palīdzēja atklāt notikušā apstākļus. Pēc tiesneses teiktā, lietas izmeklēšanā nav konstatēts, ka viņš būtu plānojis noziegumu ar cilvēku upuriem.

Prokurori jaunietim pieprasīja četru gadu ieslodzījumu labošanas iestādē.

Kā ziņots, pērn naktī uz 6.oktobri novērošanas kameras pie starptautiskā naudas pārskaitījumu uzņēmuma "Western Union" mītnes Viļņā bija fiksējušas mirkli, kad Beržinsks tur novietoja pašdarinātu spridzekli un uz sienas uzkrāsoja vārdus "FK division" un "Siege".

Nekavējoties tika izsludināts plāns "Skydas" ("Vairogs"),

Lietuvas policijas pretterorisma operāciju vienības "Aras" atmīnētāji neitralizēja spridzekli

un nogādāja to policijas kriminālistisko pētījumu centrā.

Lai gan notikuma brīdī jaunietis bija labi maskējies, deviņas dienas vēlāk viņu izdevās atrast un aizturēt.

Viņa mājās tika atrastas lietošanai jau sagatavotas sprāgstvielas un vielas, kas izmantojamas pašdarināta jaudīga spridzekļa izgatavošanai, pašdarināts šaujamierocis lietošanas kārtībā un C kategorijas ieroča daļas, kā arī ultralabējas ievirzes ekstrēmistiska un nacionālsociālistiska literatūra un simbolika.

Kā tobrīd atzina "Aras" komandieris Viktors Grabausks, ja sprādziens būtu noticis, tas būtu varējis nodarīt nopietnus postījumus. Pēc viņa teiktā,

spridzeklis bijis izgatavots diezgan profesionāli, bet nav sprādzis, jo jaunietim "nedaudz pietrūcis zināšanu".

Pēc tiesībsargājošo iestāžu informācijas, Beržinsks sevi saistījisa ar starptautisku galēji labēju ekstrēmistisku grupējumu "Feuerkrieg Division".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu