Lietuva "nepakļausies Baltkrievijas provokācijām, bet vērīgi sekos Krievijas darbībām" (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BNS foto/LETA

 Lietuva nepakļausies Baltkrievijas provokācijām, bet vērīgi izvērtēs situāciju attiecībā uz iespējamu Krievijas spēku izvietošanu reģionā, paziņojis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, komentējot kaimiņvalsts autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko izteikumus par it kā pastāvošiem militāriem draudiem un valsts rietumu robežu slēgšanu.

"Mūsu nostāja joprojām paredz neļauties provokācijām, mēs nedomājam, ka tuvākajā nākotnē izveidosies situācija, uz kuru vajadzētu īpaši reaģēt, un nesaskatām nekādus draudus mūsu teritoriālajai integritātei vai suverenitātei," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

"Lietuvas Bruņotie spēki un mūsu sabiedrotie turpina ierasto darbību. Neraugoties uz kaimiņvalsts līdera izteikumiem, nedomājam, ka mums būtu  jākoriģē savi grafiki," norādījis Karoblis, Lukašenko runas vērtēdams kā centienus risināt valsts iekšējās problēmas, meklējot izdomātus ārējos ienaidniekus.

"Turpinās tā pati retorika, ka Baltkrieviju un Lukašenko kungu aplenkuši ienaidnieki. Tas ir klasisks autoritāru līderu  domāšanas modelis - ja man ir iekšējas problēmas, jāmeklē ienaidnieki ārpusē," viņš spriedis.

Pēc ministra teiktā, Lietuva pa darba kanāliem informējusi Baltkrievijas Aizsardzības ministriju par valstī notiekošajām militārajām mācībām, savukārt militārās aktivitātes pašā Baltkrievijā Lietuvas robežu tuvumā pēdējā laikā samazinājušās.

Vienlaikus viņš atzinis, ka ilgākā perspektīvā bažas rada iespējama dziļāka militārā integrācija starp Krieviju un Baltkrieviju.

Kā uzskata Karoblis, Krievijas manevrēšanas spēku parādīšanās Baltkrievijā būtiski mainītu situāciju un NATO uz to būtu jāreaģē.

"Jautājums ir par to, kādu cenu Lukašenko maksās par Krievijas atbalstu. Esam dzirdējuši par paātrinātu savienotās valsts veidošanu. Svarīgi, kādas tam būs sekas militārā nozīmē, " norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs.

"Ja Baltkrievijā parādītos Krievijas manevrēšanas spēki, tā būtu cita situācija. Reakcija uz to gan mums, gan Polijai, gan visai aliansei būtu izaicinājums tiklab plānošanas ziņā, kā no citiem viedokļiem,” viņš piebildis.

Karoblis atzinis, ka pašlaik nav konkrētu pazīmju attiecībā uz Krievijas bruņoto spēku izvietošanu Baltkrievijā, taču paziņojumi par kopīgu savienotās valsts robežas aizsardzību uzskatāmi par jauniem signāliem, tāpēc jāseko līdzi, kādas darbības tiem sekos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu