Baidens: Jauno ASV Augstākās tiesas tiesnesi jāizraugās prezidenta vēlēšanu uzvarētājam (16)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidens
Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

Jauno ASV Augstākās tiesas tiesnesi, kas stāsies nule kā mūžībā aizgājušās Rūtas Beideres Ginzbergas vietā, būtu jāizraugās prezidenta vēlēšanu uzvarētājam, uzskata Baltā nama demokrātu kandidāts bijušais viceprezidents Džo Baidens.

Ginzberga no dzīves aizgāja piektdien 87 gadu vecumā.

"Nav šaubu, ka vēlētājiem ir jāizraugās prezidents, un prezidentam ir jāizraugās tiesnesis, ko izvērtēt Senātam," sacīja Baidens.

Ginzberga piektdien aizgāja no dzīves pēc cīņas ar aizkuņģa dziedzera vēzi, paziņoja Augstākā tiesa.

Liberālā tiesnese, kas guva ievērību ar sieviešu un minoritāšu tiesību aizstāvēšanu un kuru viņas cienītāji dēvēja par Bēdīgi slaveno RBG, nomira "šovakar ģimenes lokā savā mājoklī Vašingtonā", teikts tiesas paziņojumā.

Jau izskanējušas prognozes, ka prezidents Donalds Tramps ātri nominēs jaunu Augstākās tiesas tiesnesi, lai pastiprinātu konservatīvo vairākumu šajā tiesā, un republikāņu vadītais Senāts nevilcinoties apstiprinās šo nomināciju.

Tramps savas prezidentūras laikā jau ir iecēlis divus konservatīvus Augstākās tiesas tiesnešus - Nīlu Gorsaču 2017.gadā un Bretu Kaveno 2018.gadā.

Ginzberga bija pretojusies liberāļu aicinājumiem atkāpties no tiesneša amata Baraka Obamas prezidentūras laikā, kad demokrātiem bija vairākums Senātā un viņas vietā būtu iespējams apstiprināt tiesnesi ar līdzīgiem liberāliem uzskatiem.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu