Baltkrievi nikni par "piekasīgu" kontroli uz robežas - jādeklarē pat autiņbiksītes (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas pilsoņiem, kas Lietuvā iegādājušies dažādas sadzīves preces vai pārtiku, šķērsojot robežu, ir jārēķinās ar ļoti stingru kontroli, kā rezultātā ir nepieciešams aizpildīt deklarāciju par katru pirkumu. Situāciju abpus robežām novēroja Baltkrievijas portāls “Tut.by” un Lietuvas medijs “15min.lt”.

Uz robežas esošie Baltkrievijas pilsoņi norāda, ka šāda situācija ir pirmo reizi un iepriekš nekad tik stingras kontroles nav bijušas. Baltkrievijas muita ir būtiski pastiprinājusi robežkontroli ne tikai attiecībā uz kravas pārvadātājiem. Privātpersonām, kas iebrauc Baltkrievijā no Lietuvas, ir jāaizpilda detalizēta deklarācija, uzskaitot visas preces, kas iegādātas Lietuvas teritorijā.

Liela preču kontrole

“Par kravas automašīnām nemaz nerunāsim. Tās tiek pārbaudītas ļoti ilgu laiku, un man pat nācās deklarācijā pieminēt šokolādes batoniņu, nemaz nerunājot par alkoholu,

 norāda kāds autovadītājs, kas Baltkrievijā iebraucis no Lietuvas.

“Tut.by” norāda, ka pastiprinātā robežkontrole sākusies jau piektdien, un arī Lietuvas puse atbildējusi ar to pašu. Tas noticis tādēļ, ka ceturtdien, 17. septembrī, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja par robežu slēgšanu ar Lietuvu un Poliju.

Dienu vēlāk Baltkrievijas muitas amatpersonas paziņoja par pastiprinātu robežkontroli, galvenokārt koncentrējoties tieši uz privātpersonām. Respektīvi – tiek daudz rūpīgāk kontrolēts, ko Baltkrievijas iedzīvotāji ieved no Polijas un Lietuvas.

“Tut.by” vēsta par to, ka baltkrievi sūdzas par to, ka muitas darbinieki pārmērīgi kontrolē iedzīvotāju privātās lietas. Tā, piemēram, traktorists Oļegs, kas iebrauca Baltkrievijā no Lietuvas, rindā uz robežas bija spiests pavadīt vairākas stundas.

“Man bija jādeklarē gan autiņbiksītes, gan dušas želeja. Muitā man jautāja, vai ir kādas preces, ko vēlos ievest valstī.

Jā, es Lietuvā nopirku sporta apavus, šokolādi, dušas želeju un divus iepakojumus ar pamperiem. Tas viss man bija detalizēti jādeklarē un jāapraksta,” sašutušais Oļegs stāstīja žurnālistiem.

Viņš norāda, ka muitas darbinieki ir informējuši, ka notiek rūpīga privātpersonu personīgo lietu pārbaude uz robežas. Kamēr Oļegs aizpildīja visus nepieciešamos dokumentus, viņš redzēja, ka daudzi citi šoferi ir bijuši izbrīnīti par tādām prasībām un ir iesaistījušies diskusijās ar muitniekiem. Bijuši arī gadījumi, kad muitnieki atņēmuši Lietuvā iegādātās lietas un izmetuši tās atkritumos.

Jāgaida desmit dienas

Sestdienas rītā žurnālisti sastapa baltkrievu, kurš tranzītā caur Lietuvu uz Kazahstānu veda automašīnas.

“Es robežu šķērsoju ap pusnakti, un doties mājās varēju tikai ap 11 no rīta. Muitas darbinieki paziņoja, ka es nevaru turpināt ceļu, līdz netiks iegūta detalizēta informācija par kravu, ko vedu no Lietuvas. Jābūt precīzi norādītai automašīnu vērtībai, kā arī – izcelsmei, no kurienes tās tiek vestas. Agrāk šāda situācija bija ļoti reta un es bez problēmām varēju tikt līdz Kazahstānai,” norāda kravas mašīnas šoferis.

Viņš piebilst, ka muitas pieprasītie dokumenti parasti ir jāgaida aptuveni desmit dienas. Turklāt viņš Lietuvā nav iegādājies nekādas preces. Ņemot vērā šo situāciju, vīrietis atstājis kravas automašīnu uz robežas un tālāk ar autobusu devies pie radiem uz Minsku. Arī autobuss izbraucis ar divu stundu kavēšanos, jo aizkavējusies kāda pasažiera pārbaude muitā.

“Arī autobusa pasažieri tika pārbaudīti. Cilvēki nezināja, kas viņiem tieši ir jānorāda deklarācijās, un bija liela neapmierinātība,” teica kravas auto vadītājs.

Savukārt cits kravas auto šoferis Nikolajs norāda, ka Lietuvas kompānijā strādā astoņus mēnešus. Šajā laikā viņa mantas un krava rentgena aparātā ir skenēta tikai vienu reizi.

“Man nācās gaidīt rindā trīs stundas. Redzēju, ka tiek kontrolētas kravas mašīnas gan no Baltijas valstīm, gan pat no Krievijas. Uz robežas bija ārkārtīgi daudz kravas auto,” norāda Nikolajs.

Tiesa gan, “Tut.by” vēsta par to, ka mašīnas ar Krievijas numurzīmēm tiek kontrolētas pielaidīgāk un pavada mazāk laika muitas kontrolē. Cita situācija ir ar automašīnām ar Lietuvas numurzīmēm.

Tikmēr Baltkrievijas iedzīvotāji, uz kuriem arī attiecas stingrā kontrole, cenšas arī izvairīties no personisko lietu pārbaudes.

“Mums to vienkārši pateica uz robežas. Galu galā man līdzi ir manas privātās lietas, par kurām, manuprāt, muitniekiem nekas nav jāsaka, jo šīs lietas esmu iegādājies sev,” sacīja Pāvels, kurš ieradās no Lietuvas.

Savukārt kāda cita jaunā māmiņa ar mazu bērnu sacīja, ka arī viņa Lietuvā ir iegādājusies dažādas preces, taču viņai palaimējies un muitnieki sievietei nav likuši aizpildīt dažādas deklarācijas.

Iepriekš vēstīts, ka 17. septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja par robežas slēgšanu ar Poliju un Lietuvu, tāpat pastiprināta apsardze uz Ukrainas robežas.

"Mēs esam spiesti atvilkt spēkus no ielām. Kā jau teicu - pusi armijas nolikt zem ieročiem un slēgt valsts robežu ar Rietumiem, vispirms ar Lietuvu un Baltkrieviju. Ar lielu nožēlu mēs esam spiesti nostiprināt valsts robežu ar mūsu brālīgo Ukrainu," sieviešu forumā "Par Baltkrieviju" paziņoja Lukašenko.

Viņš piebilda, ka vēlas vērsties pie Lietuvas, Polijas un Ukrainas tautām: "Apturiet savus trakos politiķus, neļaujiet izcelties karam."

Skarbus vārdus Lukašenko par robežas slēgšanas paziņojumiem un biedēšanu par kara sākšanos veltīja Lietuvas un Ukrainas ministri.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs Lietuvas raidsabiedrībai LRT norādījis, ka Lukašenko paziņojumi par iespējamo karu un tā novēršanas kontekstā nepieciešamo robežu stiprināšanu ir uzskatāmi par neadekvāta cilvēka neadekvātu rīcību.

Vēl asākus izteikumus Lukašenko veltīja Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Asakovs.

“Lukašenko laikam pavisam aptracis no savas varas un paranojas ap to. Runā pilnīgas muļķības. [Runas] tekstus, visticamāk, saņēmis no Putina. Lukašenko kungs, iedzeriet ūdeni, nomierinieties. Nemanipulējiet ar kaimiņu apvainošanu,” sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis Asakovs.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu