Kad tevi iemarinē uz simts gadiem (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Heršels Grīnbaums un viņa sālīties gurķi
Heršels Grīnbaums un viņa sālīties gurķi Foto: HBO

Cilvēka fantāzijai nav robežu. Lūk, piemēram, stāsts par kādu Austrumeiropas ebreju, kurš pirms simts gadiem, laimi meklējot, dodas uz ASV, nejauši iekrīt lielā gurķu salīšanas toverī vietējā rūpnīcā, tiek iesālīts un pamostas sveiks un vesels mūsdienu Ņujorkā. 

Filmā "Amerikāņu sālījums" (An American Pickle), kas pieejama "LMT Viedtelevīzijā", galveno lomu, precīzāk divas galvenās lomas spēlē 38 gadus vecais ebreju izcelsmes amerikāņu aktieris Sets Rogens (Seth Rogen). Viņš atveido gan kādu ebreju grāvju racēju Heršelu Grīnbaumu no Polijas, kurš labākas dzīves meklējumos dodas uz sapņu zemi Ameriku, gan mūsdienu IT jomas speciālistu Benu - Heršela mazmazmazdēlu. 

Sets Rogens kā ceļotājs laikā Heršels Grīnbaums
Sets Rogens kā ceļotājs laikā Heršels Grīnbaums Foto: HBO

Filma, kuras režisors ir debitants kino - Brendons Trosts, balstās uz 2013. gadā žurnālā "New Yorker" publicēto Saimona Riča īsstāstu "Sell Out". Sākotnēji lenti vēlējās izdot kompānija "Sony Pictures", taču, nesaskatot tajā komerciālu potenciālu, tiesības uz darbu pārdeva "Warner Bros.".

Sižets tik tiešām ir absurds, kaut mūsdienu kino pasaulē laiku pa laikam izplatīts. Proti, kaut kas līdzīgs skatāms režisoru Maika Džadža (Mike Judge) un Ītana Koena (Etan Cohen) antiutopiskajā komēdijā "Idiocracy" ("Idiokrātija"), kurā galvenais varonis atmostas nākotnes pasaulē, saprotot, ka pasaule ir mainījusies. 

Arī Heršels, kurš aptuveni 1919. gadā savā dzimtajā Polijā dzīvo lielā trūkumā, ar koka lāpstu rok grāvjus, cīnās ar kazaku iebrucējiem, pēc sievas apņemšanas saprot, ka kaut kas ir jādara. Viņš dodas uz Ameriku, kur iekārtojas darbā gurķu sālīšanas rūpnīcā par žurku sitēju. Par vienu nosistu žurku viņš var nopelnīt piecus centus. Tomēr kādu dienu viņš nejauši iekrīt gurķu sālīšanas toverī, tieši tajā brīdī rūpnīca tiek atsavināta un slēgta. Heršels tiek iesālīts uz simts gadiem. 

Heršels Grīnbaums interesējas par Deivida Bovija plakātu
Heršels Grīnbaums interesējas par Deivida Bovija plakātu Foto: HBO

Vietējie puikas, spēlējoties ar droniem vecajā rūpnīcā, pamodina Heršelu. 

Viņš nonāk 2019. gadā - mūsdienu pasaulē, kur uzturā tiek lietots mandeļu piens, cilvēki paļaujas uz Aleksas padomiem un dominē hipsterīgi uzskati par uzturu, dzīvesveidu, kā arī tiek augstu godā turētas cilvēktiesības.

Lieki piebilst, ka vecā, konservatīvā ebreja pirms simts gadiem veidojušies priekšstati nonāk sadursmē ar mūsdienu pasauli. 

Kā izrādās, Heršelam 2019. gadā ir viens vienīgs radinieks - viņa mazmazmazdēls Bens, kurš vizuāli viņam ir ļoti līdzīgs. Bena varoni, kurš jau piecus gadus izstrādā kādu lietotni telefonam, arī atveido Rogens.

Heršels savā jaunībā sapņojis par labklājību, par to, ka viņa pēcteči "izsitīsies" un kaut ko sasniegs, tāpēc viņu patīkami šokē, ka Benam dzīvoklī ir gāzētā ūdens aparāts, par kādu viņš pirms simts gadiem varēja tikai sapņot, un veseli 25 zeķu pāri.

Filmas reklāmas rullītis.

Bens un Heršels dodas uz Kanādu
Bens un Heršels dodas uz Kanādu Foto: HBO

Heršels un Bens, lai arī vizuāli līdzīgi, vērtību ziņā ir ļoti atšķirīgi - Bens zaudējis savu reliģiozitāti, pietāti pret senčiem - viņa vecāku kapavieta nav sakopta un virs kapakmeņiem karājas milzīga degvīna reklāma, ko, kā uzskata, Heršels, uzlikuši ļaunie kazaki. 

Lai nopelnītu naudu un plakātu aizvāktu, Heršels sāk gurķu sālīšanas biznesu - viņš izmanto atkritumos atrastus gurķus, lietus ūdeni un izmestas stikla burkas. Kas interesanti, bet

ar eko produkciju apsēstie vietējie ņujorkieši sāk pirkt ekscentriskā ebreja gurķus, kurš ar savu bārdu un tvīda žaketi patiesībā vizuāli pat iederas mūsdienu hipsteru sabiedrībā. 

Viņš kļūst par virālu sensāciju, bet tad viņu iegāž paša konservatīvie, aizspriedumainie uzskati. Viņš ir seksists, rasists un uzskata, ka Jēzus māte bija prostitūta. 

"Viņu nosoda gan labējie, gan kreisie," vēsta filmā iestrādātais ziņu sižets. 

Autors caur Heršela varoni mēģinājis atsegt paradoksus, kas valda mūsdienu Amerikā, tomēr, kā norāda daudzi kino kritiķi, tas līdz galam tomēr nav izdevies. Uz lentes beigām iestājas sentimentāls tonis, kas liek filmai zaudēt satīrisko asumu. Jāpiebilst, ka lieliska ir Rogena aktierspēle, kurš iejuties abu galveno varoņu tēlā. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu