Koronavīrusa izplatību veicina tie, kuri slimi dodas uz darbu, norāda Igaunijas Veselības departaments (1)

TVNET/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pēdējo divu nedēļu laikā ievērojami pieaudzis Covid-19 gadījumu skaits kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Igaunijas Veselības departaments norādījis, ka daudziem jaunajiem inficēšanās gadījumiem pamatā ir tas, ka cilvēki slimi dodas uz darbu, ziņo raidorganizācija ERR.

Sestdien jauno gadījumu skaits Igaunijā sasniedza augstāko rādītāju pēdējo nedēļu laikā - tika atklāts 61 jauns inficēšanās gadījums.

Veselības departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja Marī Anna Hārma uzsver, ka liela daļa todien reģistrēto cilvēku ir jau zināmu inficēto kontaktpersonas. 

Pagaidām vēl nevarot runāt par valsts līmeņa "slēpto izplatību", kad slimības izplatīšanās nav izsekojama. 

"Slēptā izplatīšanās notiek pa posmiem. Ja būtu vairāk cilvēku, kuri nezina, no kā inficējās, tad varbūt varētu runāt par slēpto uzliesmojumu. Pašlaik ir lieli uzliesmojumi Austrumviru apriņķī, kurus mums nav izdevies izsekot, ir zināmas aizdomas. Bet pašlaik nevar runāt par slēpto izplatību Igaunijas mērogā," skaidro Hārma.

Viņa norāda, ka šī gada pavasarī bija dienas, kad tika atklāts lielāks skaits koronavīrusa gadījumu. "Pavasarī hospitalizēto pacientu pieaugumam drīz sekoja nāves gadījumi, [..] bet pašlaik situācija joprojām ir krietni mierīgāka," sacīja Hārma. "Es neraksturotu situāciju kā kritisku, taču temps, kādā reģistrējam jaunas inficēto cilvēku kontaktpersonas, īpaši Harju apriņķī, ir satraucošs. 

Man bažas rada tendence, ka cilvēki ar simptomiem dodas uz darbu, domājot, ka tikai saaukstējušies. 

Vislielākajā mērā tā ir kļuvusi par problēmu Tallinā, kad cilvēki dodas uz darbu ar izteiktiem simptomiem un rada mazus uzliesmojumus, kuri pārvēršas ģimenes uzliesmojumos un tamlīdzīgi."

Viņa norādīja, ka gadījumi atšķiras - dažos no tiem Covid-19 pacients neinficē nevienu tuvinieku, bet citos saslimst gan ģimenes locekļi, gan kaimiņi. "No cilvēku uzvedības atkarīgs, kā situācija attīstīsies," piebilst Hārma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu