Tihanovska tiekas ar ES ārlietu ministriem (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska pirmdien Briselē tikusies ar Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem, kuri vēlāk spriedīs par sankcijām Minskai.

"Viņa pastāstīja mums par notikumiem Baltkrievijā," žurnālistiem pēc tikšanās ar Tihanovsku un ministriem sacīja ES augstākais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.

"Baltkrievijas tautas drosme un neatlaidība, sevišķi baltkrievu sieviešu, kuras izrāda īstu līderu apziņu, ir atstājusi lielu iespaidu uz mums," norādīja Borreljs.

"Es uzsvēršu, ka mēs atbalstīsim iekļaujošu nacionālo dialogu par baltkrievu tautas tiesībām uz brīvām un godīgām vēlēšanām," sacīja Borreljs, uzsverot, ka Brisele neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Baltkrievijā jau ilgāk nekā mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

ES gatavo sankcijas pret tiem, kas tiek vainoti vēlēšanu falsifikācijā un pēcvēlēšanu protestu brutālajā apspiešanā.

"Mums jāsecina, ka pēdējās nedēļās nekas nav mainījies. Vardarbība, ko Lukašenko izmantojis pret mierīgajiem demonstrantiem, ir pilnīgi nepieņemama," norādīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

"Mum arī jāpievēršas jautājumam, vai Lukašenko, kurš ir galvenais atbildīgais, arī nebūtu jāpiemēro Eiropas Savienības sankcijas," viņš piebilda.

Lukašenko, kurš valda Baltkrievijā jau ilgāk nekā ceturtdaļgadsimtu, reaģējis uz protestiem ar lielu drošības spēku pretestību un lūdzis atbalstu Krievijai.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību, Tihanovska pēc vēlēšanām devās uz Lietuvu.

Pēc tikšanās ar Tihanovsku brokastu laikā ES ministri sāka oficiālās sarunas par situāciju Baltkrievijā. Plānots, ka viņi apspriedīs arī situāciju Lībijā un spriedzi attiecībās ar Turciju.

Amatpersonas atklāja, ka ministri arī pārrunās, vai aicināt rīkot jaunas vēlēšanas Baltkrievijā.

Amatpersonas norādīja, ka situācija Baltkrievijā acīmredzami pasliktinās - pieaug represijas, palielinās aizturēšanu skaits un arvien vairāk cilvēku tiek spiesti pamest Baltkrieviju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu