Taivāna aicina Ķīnu atgriezties pie "civilizētiem starptautiskajiem standartiem"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Taivāna otrdien aicināja Ķīnu uz savaldību un apsūdzēja Pekinu miera apdraudēšanā, kad Ķīnas amatpersona noraidījusi jūras robežu, kas līdz šim lielā mērā tikusi respektēta.

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu mudināja Pekinu "atgriezties pie civilizētiem starptautiskajiem standartiem" pēc Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvja paziņojuma, ka Taivānas šaurumā nav nekādas viduslīnijas, jo "Taivāna ir neatņemama Ķīnas sastāvdaļa".

"Viduslīnija daudzus gadus ir bijis simbols tam, lai novērstu militārus konfliktus un uzturētu mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā,"

žurnālistiem sacīja Vu. "Ķīnas Ārlietu ministrijas komentārs ir pielīdzināms šī "status quo" iznīcināšanai."

"Es aicinu starptautisko sabiedrību nosodīt Ķīnas Komunistisko partiju par tās bīstamajiem un provokatīvajiem izteikumiem un darbiem, kas apdraud mieru. Ķīnai ir jāatkāpjas," ministrs pauda tviterī.

Pērn Taivāna apsūdzēja Ķīnu, ka tās armijas reaktīvie iznīcinātāji pirmo reizi pēc daudzu gadu pārtraukuma Taivānas šaurumā pārkāpuši viduslīniju, kas atdala abas valstis.

Pēdējo mēnešu laikā būtiski palielinājies gadījumu skaits, kad Ķīnas kara lidmašīnas ielido Taivānas pretgaisa aizsardzības zonā.

Kontaktus ar Taivānu Donalda Trampa prezidentūras laikā aktivizējušas ASV, bet pagājušajā mēnesī Taivānu vizītē apmeklēja ASV valdības ministrs Alekss Azars, kas bija augstākā ranga ASV amatpersonas vizīte vairākās desmitgadēs.

Pagājušajā nedēļā vizītē Taivānā ieradās augsta ASV Valsts departamenta amatpersona.

Militāro aktivitāšu izvēršana līdzās robežai un gaisa telpas pārkāpumi ir daži no veidiem, kā Pekina reaģē uz augstu ārvalstu amatpersonu viesošanos Taivānā.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu