Nāc novērtē vīnogu audzētāju ražu izstādē “Latvijas vīnogas 2020”

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas vīnkopju Vīndaru biedrība

Nākošajā nedēļas nogalē 26. septembrī notiks ikgadējā izstāde «Latvijas vīnogas», kuru organizē Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība. Bauskas pils viesmīlīgajās telpās vienuviet būs apskatāmi vairāk nekā 100 dažādu vīnogu šķirņu paraugi no visas Latvijas.

 

Septembris ir vīnogu ražas mēnesis. Kā jau ierasts, tad notiek izstādes, kurās tiek vērtēts, kāds šis gads ir bijis vīnkopjiem. Lai gan 2020. vīnogu gads nav bijis starp veiksmīgākajiem, pat varot to nodēvēt par vienu no neveiksmīgākajiem, vīnogu audzētāji “nemet plinti krūmos” un ir gatavi savu ražu atrādīt ikgadējā vīnogu izstādē.

Vīnogu audzētājs no Bauskas ar vairāk nekā 20 gadu stāžu un izlolotām teju 500 vīnogu šķirnēm, Gatis Kužums, šā gada ražu raksturo kā ļoti lielu izaicinājumu, jo bijis jācīnās ar dabas stihijām un tās sekām.

“Maijs mums burtiski tika nozagts – maija nebija. Tāpēc visa veģetācija, gatavošanās sezona atlikās visiem audzētājiem par divām, trim nedēļām. Mitrais augusts vīnogām nesa miltrasu, pelēko un balto puvi. Ar to nepietika, jo vēl pie manis uz lauka paciemojās krusa, kas sadauzīja pusi ražas,” par šī gada izaicinājumiem vīnogu audzēšanā stāsta Gatis Kužums.

Tomēr vīnogu audzētājus raksturo spīts un darbs turpinās.

“Jāņem tas, ko varam paņemt, jo nevienam jau šajā laikā nav gājis viegli. Esam jau ielējuši pirmos 500 litrus vīna, un ražas novākšana turpinās pilnā sparā,” lepni turpina Gatis Kužums. Kā interesantu atklājumu, ko pamato šī gada nedienas ar ražu, ir vīnoga Atoss, kas sevi ir pierādījusi kā perspektīva vīnoga Latvijas klimatam. Gatis uz izstādi vedīs vairākus simtus vīnogu šķirņu, un tās varēs ne tikai aplūkot, bet arī izzināt, jo visu interesējošo informāciju par tām gatavs sniegt pieredzes bagātais vīnkopis pats personīgi.

Vīnogu izstādē varēs sastapt arī Guntu Niedru, kura saimnieko vienā no lielākajiem vīna dārziem Latvijā, “Mazburkās”. Protams, kā jau visiem vīnogu audzētājiem, arī Guntai šī raža nav tik ražīga kā gribētos.

“Viss šogad notiek ļoti vēlu. Vairums ogu vēl nav nogatavojušās, kas tā nenotiek citās sezonās. Domāju, ka pie vainas ir vasaras lietavas un tas, ka saulīte, kas tik ļoti patīk vīnogām, prasījās vairāk. Es audzēju savas vīnogas uz lauka, un te viss notiek lēnāk nekā pie mājas vai siltumnīcā. Šogad ir tā – labs nāks ar gaidīšanu,” optimistiski noskaņota ir vīnogu audzētāja Gunta.

Gunta uz izstādi vedīs klasiku – Paula Sukatnieka “Zilgu”, “Gunu”, “Supagu” un “Sukribi”.

“Izstādes es ļoti gaidu, jo tas patiešām ir interesanti satikt citus vīnogu audzētājus un aplūkot, kā ir veicies viņiem. Mums profesionāli vienmēr ir azarts noteikt ogu sastāvā esošo cukura līmeni, salīdzināt, kā atšķiras vienādas vīnogu šķirnes, kas izaugušas dažādos reģionos. Jāpriecājas ir par to, kas mums ir, un jāprot tas novērtēt,”secina Gunta Niedra.

Izstādes «Latvijas vīnogas» apmeklētājus, kā jau katru gadu, arī šogad priecēs plašs vīnogu šķirņu klāsts, ogu paraugi būs no dažādām Latvijas vietām un dažādos apstākļos audzētām vīnogām. Būs apskatāmas gan universālās un galda, gan potenciālās vīna vīnogas. Tāpat arī ogas, kas augušas dārzā, pie ēkas sienas, atklātā laukā vai siltumnīcā. Uzzināsiet, kuras ir izturīgākās, kuras vieglāk audzējamās šķirnes, un kuras prasa pastiprinātu uzmanību. Izstādē varēs saņemt vīnogu audzētāju konsultācijas šķirņu izvēlē, vīnogu kopšanas un veselības stiprināšanas jautājumos, pasūtīt vīnogu stādus, kā arī iegādāties atsevišķu šķirņu ogas. Interesentiem arī ir iespēja apmeklēt semināru par vīnogu audzēšanu, kas notiks izstādes ietvaros Bauskas Pilī 26. septembrī plkst. 13.00.

Izstādes darba laiks:  26. septembrī no 10.00 - 18.00, 27. septembrī no 10.00 - 15.00. Ieejas maksa izstādē  – pieaugušajiem 1 EUR, bērniem 50 centi.

Izstāde "Latvijas vīnogas 2020" notiek Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības īstenotā projekta "Latvijas vīna tūrisma attīstība" ietvaros.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu