Vairāk nekā 450 bērni piedalījušies LBF nometnēs

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par spīti neierastajam pavasarim, kas daudziem, tajā skaitā arī mums, lika mainīt ieceres un ieviesa šaubas par pavasara un vasaras plāniem, tradicionālās vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām šovasar tomēr notika! Pateicoties ziedotājiem un atbalstītājiem, noorganizētas 17 vasaras nometnes, kurās bez dalības maksas piedalījās vairāk nekā 450 bērni no visas Latvijas!

Šovasar diennakts nometnēs piedalījās īpašie bērni no visdažādākajām vietām, piemēram, Kuldīgas, Aizputes, Talsu, Brocēnu, Priekuļu, Ventspils, Jelgavas, Ozolnieku, Saulkrastu, Tukuma, Rēzeknes, Kandavas, Dagdas, Līvānu, Preiļu, Ilūkstes novada, kā arī no Liepājas, Rīgas, Ogres, Salaspils, Ādažiem, Jūrmalas un vēl citām pilsētām.

Kopumā norisinājās 7 nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām, 1 specializētā nometne bērniem ar kustību traucējumiem ratiņkrēslos, 3 integrējošās nometnes bērniem ar un bez speciālām vajadzībām, 1 nometnes bērniem no audžu un aizbildņu ģimenēm.\

Katra nometne norisinājās 10 dienas, un katrai no tām bija atšķirīga tematika – Kukaiņu pasaules noslēpumi, Ķer piedzīvojumu Ēdenē, Krāsainā vasara, Indiāņu piedzīvojumi, Meža valstība, Jūras priedes stāsts, Cirīša stariņš, Vasaras vārti, Roku rokā, Smilšu grauda ceļojums u.c. Nometņu darba kārtības bija līdzīgas.

Pirmajā nometņu dienā bērni iepazina cits citu, nometnes audzinātājus un apkārtni, iekārtojās istabiņās un noformēja tās. Bērni nometņu sākumā iepazinās ar iekšējās kārtības noteikumiem, veidoja nometņu emblēmas vai karogus un himnas. Rīti nemainīgi sākās ar rīta rosmi.

Savukārt turpmākās dienas bērni darbojās dažādās radošajās darbnīcās, peldējās, atklāja savas spējas, darbojoties individuāli un kopīgi ar citiem dalībniekiem. Tāpat arī bija klusās stundas un vakara pasēdēšana (bieži vien veroties ugunskura liesmās) ar sarunām par dienā pieredzēto. Sports un fiziskās aktivitātes, neskatoties ne uz ko, bija neiztrūkstoša nometņu sastāvdaļa – Kukaiņu veidošana no dabas materiāliem, krūžu paliktnīšu meistarošana, pirtī iešana, orientēšanās nometnes vietas apkārtnē, “maiku” stafetes un vēl daudz kas cits. Nakts trasītes un dažādas saliedēšanas spēles bija nometņu programmu ikdienā.

Šogad gan, ņemot vērā dažādus piesardzības pasākumus saistībā ar Covid 19 izplatību, nenotika ekskursijas, bet, par laimi, vismaz uz iemīļoto galamērķi Tērvetes dabas parku varēja doties pat vairākas nometnes. Nometņu viesis bija nenogurstošais aktīvists par tīru vidi Cūkmens, kurš viesojās pie visiem nometņu dalībniekiem un izstāstīja par vides aizsardzību, par meža iemītniekiem un kokiem, kas aug mežā! Ar aizraujošiem un pamācošiem stāstiem par elektrodrošību pie bērniem nometnēs ciemojās Sadales tīkla darbinieki. Iespēja ielūkoties elektromontieru profesijas noslēpumos – apskatīt un izpētīt profesionālo aprīkojumu bērniem paliks spilgtā atmiņā! Bet vismīļākie ciemiņi nometņu pēdējās dienās bija vecāki, kuriem tika rādīti sagatavotie priekšnesumi un pasniegtas pašu gatavotās dāvanas.

Kāda mamma pēc nometnes: “Milzum lielu PALDIES vēlos teikt vēlreiz, ka devāt manām trim atvasēm izbaudīt to, ko nekad nav izbaudījuši. No maniem bērniem tik daudz emociju par piedzīvoto neesmu ilgi saņēmusi! Un, protams, arī man “brīvsolis”. Paldies... paldies... paldies...”

Jau septīto gadu šovasar norisinājās arī nometnes vardarbībā cietušajiem bērniem. Šovasar šādas nometnes bija piecas, un to ilgums bija septiņas dienas. Īpašas šīs nometnes padara arī fakts, ka cietušie bērni piedalījās kopīgi ar ģimenēm. To laikā ģimenēm bija iespēja speciālistu uzraudzībā padziļināti praktiski apgūt vai izveidot iemaņas nevardarbīgā bērnu audzināšanā, savstarpējā komunikācijā, arī citos bērnu audzināšanā būtiskos jautājumos. Savukārt bērniem tā bija pieredze par kopīgi pavadītu kvalitatīvu laiku kopā ar savu ģimeni.

Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš uzsver: “Milzīgs atbalsts nometņu rīkošanā ir nometņu darbinieki un brīvprātīgie, kā arī mūsu brīvprātīgie darbinieki novados. Bez šo cilvēku pašaizliedzīgā darba un mīlestības pret bērniem nometnes būtu praktiski neiespējami noorganizēt. Paldies viņiem par veltīto laiku un darbu nometņu labā!”

Nometnes nebūtu iespējamas bez ziedotāju palīdzības – Lieldienu labdarības akcijas „Nepaej garām!” atbalstītājiem. Paldies Latvijas valsts mežiem, Rietumu Bankas labdarības fondam, Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Latvijas Televīzijai, Latvijas Finierim, Latvijas Mobilajam Telefonam, Latvijas Loto, Joker LTD, kā arī Kuldīgas, Ventspils, Jelgavas, Ozolnieku un Līvānu novadu un Ventspils un Jelgavas pilsētu pašvaldībām!

ARĪ TVNET viesojās vienā no nometnēm!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu