FKTK strādā pie noteikumu izmaiņām, lai bankām atsevišķi uzņēmumi nebūtu uzreiz jānosaka kā augsta riska klienti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) strādā pie noteikumu izmaiņām, lai palīdzētu un neierobežotu bankas un tām atsevišķi uzņēmumi nebūtu uzreiz jānosaka kā augsta riska klienti, Saeimas atbildīgo apakškomisiju sēdē stāstīja FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Parlamenta Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas un Informācijas tehnoloģiju un inovatīvas uzņēmējdarbības apakškomisijas kopīgajā sanāksmē šodien tika spriests par atbalstu Baltkrievijas uzņēmumu uzņemšanai Latvijā.

Purgaile skaidroja, ka paredzēts veikt noteikumu izmaiņas, lai bankas klientus var vērtēt atbilstoši savai risku novērtēšanas sistēmai.

Deputāts Daniels Pavļuts (AP) vaicāja, vai saskaņā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sniegto informāciju, 12 uzņēmumiem, kuri no Baltkrievijas ir gatavi pārcelties uz Latviju, būs iespēja to izdarīt un vai vājais posms neizrādīsies dažbrīd "otrā galējībā" nonākusī jeb uzņēmējus pārāk ierobežojošā finanšu kontrole. Purgaile pauda ticību, ka tā nebūs, uzsverot FKTK sadarbību ar kredītiestādēm.

Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāve Laima Letiņa pozitīvi novērtēja sadarbību ar FKTK un norādīja, ka bankas būtu ieinteresētas arī aktīvākā sadarbībā ar valsts drošības iestādēm, lai laicīgāk saņemtu informāciju, kuras iegūšana pašām bankām prasītu ilgāku laiku.

Kopīgas sēdes vadītājs, deputāts Reinis Znotiņš (JKP) norādīja, ka sagaidītu pozitīvāku attieksmi no bankām attiecībā uz uzņēmumu vērtēšanu. Letiņa skaidroja, ka attiecīgo pārbaužu veikšana nav banku iniciatīva, bet to prasa spēkā esošais regulējums, kas bankām ir jāpilda. FNA pārstāve skaidroja, ka uzņēmuma pārbaudei nevajadzētu būt ilgākai par mēnesi.

Znotiņš norādīja, ka uz sēdi bija aicināti Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) pārstāvji, bet viņi nav ieradušies. Deputāts Gatis Eglīts (JKP) vērsa uzmanību, ka finanšu sektorā ir pārāk augsts stresa līmenis, tāpēc nepieciešama gan komunikācijas, gan darba metožu uzlabošanās no FID puses, lai finanšu sektoram būtu lielākas iespējas attīstīties.

LIAA vadītājs Kaspars Rožkalns deputātiem sniedza plašāku pārskatu par virzību uz Baltkrievijas uzņēmumu piesaisti.

Kā ziņots, lēmumu pārcelt darbību uz Latviju pieņēmuši 12 Baltkrievijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā. Pēc ministrijas sniegtās informācijas, minētie uzņēmumi pārstāv informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozari un citus tehnoloģiju virzienus, piemēram, "zaļo" enerģiju.

Kopš ir mainījusies politiskā situācija Baltkrievijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai mobilizējusi resursus, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus par iespējām pārcelt darbību uz Latviju. Līdz šim padziļinātas konsultācijas sniegtas 116 Baltkrievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Pašlaik šie uzņēmumi Baltkrievijā nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēku.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā jau vairāk par mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pret varas iestāžu pielietoto brutālo vardarbību pret protestētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu