"Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce nenotiek kvoruma trūkuma dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Otrdien plkst.15 sasauktā zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce nav notikusi kvoruma trūkuma dēļ, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Sasauktajai akcionāru ārkārtas sapulcei bija reģistrējušies akcionāri, kuri kopumā pārstāvēja 3 877 425 balsstiesīgās akcijas jeb 27,53% no balsstiesīgā kapitāla, līdz ar to akcionāru sapulcei nebija nepieciešamā kvoruma.

Akcionāru ārkārtas sapulce bija sasaukta pēc Igaunijas uzņēmuma "Olfim" ierosinājuma, un tajā bija plānots lemt par vairāku valdes locekļu pilnvaru ierobežošanu, kā arī par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti netika minēti.

Jau ziņots, ka otrdien notika arī "Olainfarm" akcionāru kārtējā sapulcē, kurā lēma par pagājušā gada pārskat apstiprināšanu un 2019.gadā gūtās peļņas sadali, nolemjot dividendēs izmaksāt 4 507 224,96 eiro jeb 0,32 eiro par akciju.

Tāpat akcionāri pieņēma zināšanai valdes un padomes ziņojumu par 2019.gada darbības rezultātiem, kā arī ar nepieciešamo balsu vairākumu pieņēma lēmumu par Revīzijas komitejas nolikuma atcelšanu. Akcionāru sapulcē tika apstiprināta arī uzņēmuma padomes un valdes atalgojuma politika.

Jau iepriekš "Olainfarm" revīzijā konstatēja, ka 2017.gada sākumā bijušās "Olainfarm" amatpersonas uzņēmuma vārdā noslēdza darījumu ar "Banestar", kas "Olainfarm" radīja zaudējumus vairāku miljonu eiro apmērā. Aizdomīgie darījumi veikti no 2017.gada 2.janvāra līdz 2019.gada 4.aprīlim. Akcionāri izskatīja un apstiprināja prasības celšanu pret atbildīgajām personām, kuras ir bijušas iesaistītas šī līguma slēgšanā, turpināšanā (neizbeigšanā), tā faktiskās izpildes nepietiekamā kontrolē, un saimnieciskuma nenodrošināšanā.

Par citiem darba kārtībā esošajiem punktiem lēmumi otrdien kārtējā sapulcē netika pieņemti, jo to apstiprināšanai trūka "Olainfarm" statūtos noteiktais kvorums, tā kā lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" pilnvarotais pārstāvis, izmantojot savas kā akcionāra tiesības, balsojumā nepiedalījās. Viņš uzsvēra, ka Nika Saveļjeva, kura bija ierosinājusi papildu dienas kārtības jautājumus, nav sniegusi detalizētākus skaidrojumus par šo izmaiņu mērķi, pamatojumu un nepieciešamību, kā arī akcionāriem nav atklāti potenciālie padomes un revīzijas komitejas amatu kandidāti.

"Olainfarm" akcionāru kārtējā sapulcē pēc Saveļjevas ierosinājuma bija plānots lemt par vairāku valdes locekļu pilnvaru ierobežošanu, kā arī par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti netika minēti.

Saveļjeva rosināja veikt izmaiņas "Olainfarm" statūtos, nosakot, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs pārstāv sabiedrību atsevišķi, bet pārējiem valdes locekļiem ir tiesības pārstāvēt sabiedrību kopā ar vismaz diviem citiem valdes locekļiem. Patlaban uzņēmuma valdē ir septiņi valdes locekļi, no kuriem tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi ir gan valdes priekšsēdētājam Jerūnam Veitesam, gan valdes loceklēm Milanai Beļevičai, Elenai Bušbergai un Zanei Kotānei, liecina "Firmas.lv" dati.

Valdē patlaban vēl strādā arī valdes locekļi Mārtiņš Pūriņs, Raimonds Terentjevs un Baldere-Sildedze, kuriem ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopā ar diviem citiem valdes locekļiem.

Tāpat akcionāru sapulcē bija plānots lemt par uzņēmuma padomes nomaiņu, lai gan iespējamie padomes locekļu kandidāti netika minēti. Arī šis jautājums sapulces darba kārtībā bija iekļauts pēc Saveļjevas ierosinājuma. Viņa, pārstāvot 7,79% no "Olainfarm" pamatkapitāla, šo pieprasījumu bija izteikusi, izmantojot Komerclikuma 274.panta otrās daļas tiesības.

Pēc Saveļjevas ierosinājuma, bija paredzēts lemt arī par "Olainfarm" iekšējās revīzijas veikšanu un revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās revīzijas komitejas ievēlēšanu.

"Olainfarm" koncerna auditētais apgrozījums 2019.gadā bija 137,219 miljoni eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 23,628 miljoni eiro. Vienlaikus paša "Olainfarm" apgrozījums pērn bija 104,363 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 12,2% salīdzinājumā ar 2018.gadu, bet kompānijas peļņa palielinājās 2,5 reizes un sasniedza 22,239 miljonus eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu